• Puolustusvoimat

Varusmiesten loppusota tuo lähes 5 000 sotilasta harjoittelemaan Uudellemaalle toukokuun lopulla

Sapeli 1/24 -harjoitukseen osallistuu myös 500 reserviläistä ja 900 ajoneuvoa, joista osa on panssarivaunuja.

Puolustusvoimat

Sapeli 1/24 -harjoitukseen osallistuu noin 900 ajoneuvoa, joiden joukossa on myös panssarivaunuja.

Noin 4 900 Maavoimien sotilasta ja 900 ajoneuvoa harjoittelevat toukokuun lopulla aselajien yhteistoimintaa Uudellamaalla. Kaartin jääkärirykmentin johtaman Sapeli 1/24 -harjoituksen osallistujista pääosa on varusmiehiä, mutta joukossa on myös 500 reserviläistä ja 600 henkilökuntaan kuuluvaa sotilasta. Osa ajoneuvoista on taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunuja.

Sapeli 1/24 sijoittuu osittain myös Kanta-Hämeeseen. Harjoituspaikkakunnat ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tuusula, Riihimäki, Raasepori, Hanko, Kirkkonummi, Vihti, Siuntio ja Hattula.

Harjoituksen toiminnallinen vaihe on 26.–31. toukokuuta. Harjoitus on heinäkuussa 2023 aloittaneiden varusmiesjohtajien sekä tammikuussa 2024 palveluksensa aloittaneiden miehistötehtäviin koulutettavien varusmiesten loppusotaharjoitus.

– Harjoittelemme laajalla alueella Etelä-Suomessa, mikä mahdollistaa joukkojen monipuolisen yhteistoiminnan harjoittelun ja osaamisen soveltamisen. Joukot joutuvat harjoituksessa mahdollisimman erilaisten haasteiden eteen niin hyökkäys- kuin puolustustilanteissa, Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Matti Honko sanoo tiedotteessa.

Harjoitukseen osallistuu joukkoja Kaartin jääkärirykmentin lisäksi Panssariprikaatista, Porin prikaatista, Utin jääkärirykmentistä ja Jääkäriprikaatista. Myös eri viranomaisia osallistuu harjoitukseen.

Joukot harjoittelevat Puolustusvoimien harjoitus- ja ampuma-alueiden lisäksi sekä julkisilla että yksityisillä mailla. Harjoitusampumatarvikkeita käytetään päivittäin, mistä voi aiheutua melua harjoituskohteiden lähistöllä.