• Kalusto
  • Historia

Vuoden 2021 luetuimmat jutut – kalustoa ja historiaa riittää listalla

Erityisesti toista maailmansotaa ja Puolustusvoimien kalustoa käsittelevät artikkelit ovat kiinnostaneet Reserviläisen lukijoita kuluneen vuoden aikana.

Tero Tuominen

Reserviläisen vuoden 2021 luetuin juttu käsittelee jo käytöstä poistettuja T-72-panssarivaunuja.

Vuoden lähestyessä loppuaan on hyvä ottaa katsaus Reserviläisen sivuilla eniten kiinnostusta herättäneisiin artikkeleihin. Listalta käy selväksi, että erityisesti Puolustusvoimien kalusto ja sotahistoria ovat keränneet tänä vuonna runsaasti lukijoita. Kaikki vuoden kymmenestä luetuimmasta jutusta liittyvätkin noihin teemoihin tavalla tai toisella.

1) Panssarivaunut ovat eittämättä kaluston kiinnostavimmasta päästä, sen osoittaa tämä listakin. Reserviläisen vuoden luetuin juttu käsittelee Maavoimien jo käytöstä poistettuja T-72-taistelupanssarivaunuja. T-72-artikkelissa esitellään runsaiden kuvien kanssa, millaisista vaunuista oli kyse, ja minkälainen suorituskyky ne olivat.  
22.06.2021 Vieläkö T-72-vaunuja kaivataan?

2) Marttisen miehet lähtivät sotien jälkeen Yhdysvaltoihin jatkamaan sotilasuraansa. Näiden suomalaisupseerien ura tosin jatkui hieman erikoisella tavalla Atlantin toisella puolella alokkaina. Moni heistä eteni Amerikassa urallaan nopeasti – nopeimmat heistä ylenivät vääpeliksi jo vajaassa vuodessa. Lopulta moni Marttisen miehistä nousi korkeisiinkin upseerinarvoihin USA:n armeijassa.
10.09.2021 Upseereista alokkaiksi – Marttisen miehille räätälöitiin poikkeuksellinen urapolku Yhdysvaltojen armeijassa

3) JR 5 sai jatkosodassa hieman erikoisemman lempinimen ”Aaverykmentti”. Nimi tuli ilmeisesti siitä, että pitkiä korpikoukkauksia tehneellä JR 5:llä oli tapana ilmestyä ikään kuin tyhjästä paikalle auttamaan naapurijoukkojaan.
23.07.2021 Harva Aaverykmentin taistelija palasi kotiin ehjin nahoin

4) Turun saaristossa sijaitsevalla Bengtskärin majakkasaarella on kokoa vain 1,5 hehtaarin verran. Niinpä voisi ajatella, ettei siellä kovin suuria taisteluja saataisi aikaiseksi. Kuitenkin suomalaisia kaatui jatkosodan alkuvaiheilla Bengtskärissä eri lähteiden mukaan noin 32, ja 45 haavoittuikin. Suomalaisittain kyseessä oli siis merkittävä meritaistelu. Tässä artikkelissa avataan, minkä takia Bengtskärissä taisteltiin ja miten kahakka eteni.
25.03.2021 Miksi Bengtskärin majakkasaaresta taisteltiin heinäkuussa 1941?

5) Tiesitkö, että sanan kapteeni takana on latinan sana caput (pää), eli kapteeni on päämies? Tämä ja monta muuta Suomessa käytettävien sotilasarvojen nimien taustoista selviävät tästä artikkelista.
11.02.2021 Tallirengistä marsalkaksi – monen sotilasarvon nimihistoria on värikäs mutta myös looginen

6) Maavoimille hankittiin CV9030-rynnäkköpanssarivaunuja Ruotsista 2000-luvun alussa, ja nyt niitä päivitetään. Vaunujen päivityksellä niiden käytettävyys turvataan vuoteen 2035 asti.
23.06.2021 CV9030-rynnäkköpanssarivaunut päivitetään – elinjakso turvataan vuoteen 2035 asti

7) Sotahistoriaan mahtuu jos jonkinlaista kokeilua. Toisen maailmansodan aikaan testattu lentävä panssarivaunu ei osoittautunut loistavaksi keksinnöksi, eikä myöskään laskuvarjojoukoille suunniteltu panssarintorjuntaskootteri. Reserviläisen artikkelissa käydään näitä erikoisia kokeiluja läpi.
22.01.2021 Siivekkäitä panssarivaunuja ja laskuvarjojoukot Vespalla sotaan – sotahistoria tuntee mitä erikoisimpia kokeiluja

8) Kymmenen luetuimman joukkoon mahtuu myös ilmatorjuntaa. Tämä artikkeli esittelee kattavasti Suomen ilmatorjunnassa käytettävän Saab Bolide -ohjuksen.
02.04.2021 Bolide-ohjus liikkuu pyörillä ja kannossa

9) Rynnäkkökivääri RK 62 on palvellut Puolustusvoimia pitkään ja aseita on modernisoitukin hiljattain, mutta pikku hiljaa RK:lle kehitetään korvaajaa. Ensimmäiset uudet rynnäkkökiväärit voivat mahdollisesti olla käytössä tämän vuosikymmenen puolivälin aikoihin.
19.10.2021 RK 62:n korvaaja kehitteillä – tärkeimpien joukkojen käyttöön ehkä jo muutaman vuoden päästä

10) Kotimainen Senop ja Puolustusvoimat solmivat reilu vuosi sitten sopimuksen, joka parantaa joukkojen pimeänäköä. Senop toimittaa Puolustusvoimille pimeätaisteluvälineitä ja maalinpaikannuslaitteita. Jututimme Senopin toimitusjohtajaa Aki Korhosta siitä, millaista työtä Senopissa tehdään ja esittelimme samalla sen valmistamia laitteita.
26.03.2021 Parempaa pimeänäköä – Senop toimittaa laitteita Puolustusvoimien tarpeisiin