• Puolustusvoimat

Yhdysvaltojen merijalkaväkeä ja muita liittolaisia Merivoimien pääsotaharjoitukseen marraskuussa

Freezing Winds 24:ssä harjoitellaan kansainvälisen merioperaation toteuttamista. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 4 000 henkilöä.

Tero Tuominen

SNMCMG1:n eli Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 -osaston aluksia Hankoniemen länsipuolella Merivoimien Freezing Winds 23 -harjoituksessa. Sama alusosasto osallistuu myös Freezing Winds 24 -harjoitukseen.

Suomen merivoimien syksyn pääsotaharjoitus Freezing Winds 24 järjestetään Etelä-Suomessa ja Pohjoisella Itämerellä 18.–29. marraskuuta. Harjoitukseen osallistuu noin 30 taistelualusta sekä muita aluksia ja veneitä. Yhteensä noin 4 000 henkilön harjoituksessa nähdään myös rannikko- ja maajoukkoja, joista osa on Nato-liittolaisten joukkoja.

Kansainväliseen merisotaharjoitukseen osallistuu joukkoja Merivoimien lisäksi Maavoimista, Ilmavoimista, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta sekä Rajavartiolaitoksesta.

Mukana harjoituksessa ovat Naton molemmat pysyvät alusosastot SNMG1 ja SNMCMG1. Harjoitukseen osallistuvat myös Yhdysvallat, Ranska sekä Saksa, Tanska, Ruotsi, Viro, Latvia ja Liettua.

Rannikkojoukkojen mukana harjoituksessa on Yhdysvaltain merijalkaväen osastoja sekä Yhdysvaltain laivaston sukeltajia. Rannikkojoukkojen toiminta painottuu Helsingin ja Kotkan väliselle alueelle. Osa joukoista harjoittelee myös Kymin lentokentän läheisyydessä.

Freezing Windsissä harjoitellaan kansainvälisen merioperaation toteuttamista Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa. Tähän liittyy muun muassa merikuljetusten suojaamista ja vedenalaisen infrastruktruurin valvontaa ja suojausta.

Freezing Winds on järjestetty aiemminkin loppuvuodesta.

– Suomen Nato-integraation syvetessä Freezing Winds -harjoitus on kasvanut tärkeäksi osaksi Naton toimintaa Itämerellä. Harjoittelemme yhdessä toimimista turvataksemme meriyhteydet ja Suomen lähialueen, harjoituksen johtaja, kommodori Marko Laaksonen sanoo Merivoimien tiedotteessa.

Harjoitukseen osallistuu myös Suomen puolustusvoimien hävittäjiä ja helikoptereita sekä merivalvontakoneet Yhdysvalloista ja Ranskasta.

Sääolosuhteet tuovat marraskuiseen harjoitukseen oman mausteensa.

– Sää voi tähän vuodenaikaan vaihdella lähialueillamme arktisista lumisateista vetiseen syysmyrskyyn. Liittouman yhteistoimintakyky täytyy varmistaa kaikissa olosuhteissa ja siksi näissä ainutlaatuisissa olosuhteissa harjoittelu tukee valmiuttamme tehokkaasti, Laaksonen sanoo.