• Puolustusvoimat

Yli 90 prosenttia upseerioppilaista suostui yhteismajoituskokeiluun

Reserviupseerikurssin yhteismajoituskokeilu toteutetaan kaikissa viidessä yksikössä. Yhteistupia muodostetaan 12.

Susanna Takamaa

Reserviupseerikurssi 256 alkoi toukokuun 9. päivä. Oppilaat kuitenkin kokoontuvat lähiopetukseen Haminaan vasta ensi viikolla.

Lähes kaikki uusimman reserviupseerikurssin aloittaneet antoivat suostumuksensa yhteismajoituskokeiluun. 600 upseerioppilaasta hieman yli 90 prosenttia ilmoitti kurssivalinnan yhteydessä halukkuudestaan osallistua vapaaehtoiseen kokeiluun.

Kurssin 256 oppilaista noin seitsemän prosenttia on naisia. Kurssi alkoi 9. toukokuuta, mutta oppilaat kokoontuvat Haminaan lähiopetukseen vasta 21. ja 22. toukokuuta kahdessa osastossa. Järjestely johtuu koronatilanteesta.

– Näyttäisi siltä, että nuoret suhtautuvat kokeiluun erittäin positiivisesti. Tämä on hienoa, sillä idea tähän kokeiluun on alkujaankin tullut varusmiehiltä itseltään. Kun vapaaehtoisia on näin runsaasti, myös kokeilun järjestelyt ovat suhteellisen helppo toteuttaa, kurssinjohtaja everstiluutnantti Tommi Sikanen sanoo Maavoimien tiedotteessa.

Yhteistupiin majoitetaan vain henkilöitä, jotka ovat suostuneet kokeiluun. Suostumus tarkistetaan vielä kurssille saavuttaessa. Yhteistupiin pyritään majoittamaan sama määrä miehiä ja naisia.

 

Ei sermejä, vaatteiden vaihto mahdollista muualla kuin tuvassa

Suihku- ja wc-tilat pysyvät edelleen erillisinä miehille ja naisille. Upseerioppilas voi halutessaan perua suostumuksensa kokeiluun. Tällöin oppilas majoitetaan perinteiseen tapaan miesten tai naisten tupaan.

Yhteismajoituskokeilu toteutetaan reserviupseerikurssin kaikissa viidessä yksikössä. Yhteistupia muodostetaan 12.

– Kokeiluun osallistuvien tupien sänkyjako toteutetaan yksikön haluamalla tavalla. Tupiin ei kuitenkaan tehdä normaalista poikkeavia kalustojärjestelyjä, eikä hankita erilisiä sermejä tai vastaavia. Yhteistupakokeiluun osallistuville kuitenkin mahdollistetaan vaatteiden vaihto muualla kuin omassa tuvassa, esimerkiksi peseytymistiloissa, Sikanen kertoo.

Yhteismajoitusta koskevat pelisäännöt koulutetaan päällikön ensimmäisellä oppitunnilla, ja yksiköiden henkilökunta valvoo majoitusjärjestelyjä.