• Puolustusvoimat

Jussi Niinistö: Puolustusselonteossa esitetään sodan ajan vahvuuden kasvattamista

Puolustusministerin mukaan paikallisjoukkoja tarvitaan entistä enemmän. Reserviläisliitto on esittänyt niiden määrän lisäämistä ja Niinistön mukaan sodan ajan vahvuutta tulee kasvattaa ne edellä.

Paavo Airo

Jussi Niinistö puhui keskiviikkona MTS:n journalistiseminaarissa. Kuva on Hälvälän ampumaradalta kesältä 2016.

Valmisteilla olevassa puolustusselonteossa linjataan, että Suomen tulee kasvattaa sodan ajan vahvuuttaan. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi näin MTS:n journalistiseminaarissa keskiviikkona. Selonteko annetaan eduskunnalle helmikuussa.

– Paikallisjoukkoja tarvitaan entistä enemmän. Puolustusselonteossa sodan ajan joukkoja kasvatetaan ja painopiste on paikallisjoukoissa, Niinistö sanoi.

Reserviläisliitto on esittänyt sodan ajan vahvuuden kasvattamista lisäämällä paikallisjoukkojen määrää. Niinistön mukaan vahvuutta tulee kasvattaa muun muassa siksi, että nykyisellä 230 000 henkilön vahvuudella ei ole kyetty riittävästi parantamaan liikuteltavuutta.

Niinistö sanoi myös havainneensa Maavoimien kulttuurissa selkeän muutoksen viime aikoina. Siinä missä Ilmavoimat ja Merivoimat ovat aiemminkin toimineet valmius edellä, on tämä nähtävissä nyt myös Maavoimissa.

– Aiemmin Maavoimissa on menty enemmän koulutus kuin valmius edellä.

Puheessaan Niinistö otti esille myös kansainvälisen yhteistyön. Niinistön mukaan Viron ja Puolan kanssa uudistetaan samanlaiset yhteistyöasiakirjat, jotka Suomi on allekirjoittanut Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa ja jota myös Saksan kanssa on valmisteltu.