Kuvitteellinen tilanne. Eletään vuotta 2018 ja Suomi on ajautunut sisällissotaan. Uudenmaan ja Pirkanmaan joukot taistelevat keskenään. Nyt ne kohtaavat Parolannummella, Kanta-Hämeessä. Ilveskalliolle on keskittynyt paljon tärkeää kalustoa, jonka molemmat osapuolet haluavat haltuunsa. Tällaisen skenaarion ympärille rakentuu lauantaista sunnuntaihin kestävä, noin 600 pelaajaa keräävä airsoft-tapahtuma. Ehasa ry:n järjestämä TSTOS Parola on vuoden isoin airsoft-tapahtuma Suomessa.
Kaksipäiväinen taistelu Parolassa
Airsoftissa tai ”softauksessa” taistellaan aidon näköisillä muovikuula-aseilla. Varustuksena taistelijoilla on erilaisia maastopukuja. Kuulankestävät suojalasit ovat ehdottomat, ja hammassuojiakin suositellaan.
– Räkäpäillä ampumiseen verrattuna hyviä puolia ovat, että tämä on ympäristöystävällisempää, eikä tarvita Puolustusvoimien valvontaa, Ehasan puheenjohtaja Elias Tahvanainen sanoo.
Toisaalta rekyyliä ei ole, eikä liipaisin tunnu aivan samalta kuin aidossa aseessa. Kuulan osuma kirpaisee, mutta ei pahasti, harrastajat kertovat. Ellei sitten ammu metrin päästä paljaalle iholle.
TSTOS Parolassa pelin idea on melko yksinkertainen. Taistelu kestää lauantaista sunnuntaihin eli metsässä yövytäänkin. Jos pelaaja saa osuman, hän menee hetkeksi huilaamaan. On erilaisia pisteitä, jotka pyritään valtaamaan, ja osuman saaneet pelaajat jatkavat näiltä paikoilta peliä puolen tunnin välein. Sunnuntaina käydään ratkaisutaistelu Ilveskalliolla, ja sen voittaja voittaa koko pelin.
– Kun voi syntyä vain puolen tunnin välein uudelleen, niin ei tule juostua rambona vaan mietittyä ratkaisuja. Pelissä on myös lääkintämiehiä, jotka voivat sopivassa tilanteessa hoitaa osuman saaneen, joka ilmoittaa osumastaan punaisella rätillä, Tahvanainen kertoo.
Osapuolille on valittu myös ryhmänjohtajia ja jopa pataljoonan komentajat. Valintoihin ovat vaikuttaneet muun muassa aiempi kokemus, motivaatio sekä reservin sotilasarvo. Kun pelaajia on satoja, tarvitaan vastuuhenkilöitäkin.
Pelissä noudatetaan herrasmiessääntöjä. Kuulan osumia on muiden vaikea todistaa satavarmasti, joten rehellisyyttä kysytään niiltä, joihin osuu. Jos joku huijaa, seuraa yleensä rangaistus, eikä se tee maineelle hyvää.
Aseenkäsittely- ja ryhmätoimintataidot harjaantuvat
Aseet voivat olla esimerkiksi sähkökäyttöisiä, jousitoimisia sekä paineilmalla tai kaasulla toimivia. Lahdesta pelaamaan lähtenyt Juho Nurminen esittelee venäläistä AK-74MN-asettaan. Ase näyttää ja tuntuu hyvinkin aidolta, minkä takia harrastajat pitävät aseensa huolella piilossa pelien ulkopuolella. Olennainen ero aitoihin aseisiin löytyy tietenkin panoksista. Markkinoilla on eri painoisia kuulia, joita voidaan käyttää sen mukaan, miten asetta on viritetty. Enemmän viritetty ase tarvitsee painavamman kuulan, jotta kuula ei lähde leijailemaan.
Nurmista kiehtoo pelaamisen lisäksi juuri aseiden viritteleminen. Hän harrasti softausta jo ennen varusmiespalvelusta, jonka suoritti vuosikymmenen vaihteessa.
– Intin jälkeen tuli taukoa, ei oikein kiinnostanut. Sitten lähdin Libanoniin, ja sen keikan jälkeen innostuin taas pelaamisesta, Nurminen sanoo.
Nurminen edustaa Kaukasus Airsoftia, jolla on tällä hetkellä 14 aktiivista jäsentä. Suurin osa on käynyt varusmiespalveluksen. Se ei ole kuitenkaan ehtona peleihin osallistumiselle.
– Jokaisella ryhmän jäsenellä on aina oma tehtävä. On radistia, tunnustelijaa, tarkka-ampujaa. Ryhmänjohtajan tehtävää vaihdellaan. Nytkin Parolaan on nimetty sellainen.
Nurmisen mukaan pelaamisesta on hyötyä reserviläisille.
– Harrastus on antanut paljon. Olen pystynyt treenaamaan intissä opittuja asioita. Tämä antaa ja ylläpitää aseenkäsittelytaitoja sekä kehittää ryhmätoimintataitoja, hän luettelee.
Vaikka airsoft-aseet eivät ole sinänsä vaarallisia, käsitellään niitä erittäin huolellisesti.
– Esimerkiksi kun pelaaja saa osuman, hän ottaa lippaan irti, ampuu tyhjän laukauksen ja varmistaa. Sen jälkeen hän vasta poistuu pelistä, Nurminen kertoo.
Peli sijoittuu Puolustusvoimien maille
TSTOS Parolassa on tehty yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa, sillä tapahtuma sijoittuu armeijan harjoitusalueelle.
– Tämä on kokonsa puolesta hyvä alue, ja täällä on hyvä tiestö. Puolustusvoimilta on saatu lupa alueen käyttöön, Tahvanainen sanoo.
Sen lisäksi, että taistelijoita on satoja, on alueella käytössä myös parisenkymmentä ajoneuvoa. Jopa yksi BMP-1-vaunu järjestäjien puolesta.
M/05 kiinnostaa harrastajia
Softaajat ovat enimmäkseen nuoria aikuisia. Tapahtuman keski-ikä on 26. Tahvanaisen mukaan monet harrastavat myös esimerkiksi SRA:ta tai reserviläisammuntaa. MPK:n aktiivejakin on. Vaikka tapahtuman taustalla ei olekaan reserviläisjärjestöjä, on tämäkin omalla tavallaan reserviläistoimintaa – aidontuntuista sotasimulaatiota.
Maastopukuina softaajilla näkee esimerkiksi ulkomaisten armeijojen ylijäämäpukuja tai venäläistä versiota Suomen M/05:stä. Tahvanainen uskoo, että kun aito M/05-kuosi syksyllä vapautuu markkinoille, aletaan sitä nähdä näissäkin piireissä enemmän.
– Varmasti se nostaa suomalaisen varustelun näkyvyyttä.
Kaukasuksen pelaajilla on käytössään muun muassa M/05:n näköinen kuosi, ja aitokin ainakin periaatteessa kiinnostaa.
– On se ollut harkinnassa, nyt meillä on venäläinen vastine käytössä. On mahdollista, että hankimme uuden kuvion, kun se vapautuu markkinoille. Siitä tosin vähän katoaa se viehätys, kun se yleistyy, Nurminen pohtii.
Tapahtuman kuvasatoa voi seurata Instagramissa tilillä ehasa_ry tai aihetunnisteilla #ehasary ja #tstosparola. Myös Kaukasus on Instagramissa tilillä kaukasus_airsoft.
Alla olevalla Kaukasuksen videolla kuvattuna softausta go pro -kameralla.