• Kalusto
  • Puolustusvoimat

13 uutta Sisu GTP 4×4 -maastoajoneuvoa Puolustusvoimille – sopii kuljetustehtäviin, suojattu hyvin miinoilta

Sisu GTP 4x4:ssä on tilat kuljettajan lisäksi yhdeksälle henkilölle. Puolustusvoimat on aiemmin hankkinut 31 vastaavaa ajoneuvoa 2020-luvulla.

Puolustusvoimat

Sisu GTP 4x4 on tarkoitettu sotilaiden kuljetustehtäviin, mutta ei taisteluajoneuvoksi.

Puolustusministeriö ilmoitti hieman ennen vuoden vaihdetta Puolustusvoimille tilattavan 13 uutta Sisu GTP 4×4 -maastoajoneuvoa. Hankinnan arvonlisäveroton arvo on noin 9,7 miljoonaa euroa. Aiemmin Puolustusvoimat on hankkinut 31 samanlaista GTP-ajoneuvoa, vuosina 2020 ja 2022. Ensimmäiset kuusi ajoneuvoa olivat testikäytössä, ja myönteisten kokemusten jälkeen niitä on päätetty ostaa lisää.

Tuoreimman hankinnan kotimainen työllisyysvaikutus on noin 28 henkilötyövuotta.

– Hankinnalla kehitämme Maavoimien liikkuvuutta ja turvaamme sotilaallista huoltovarmuutta hankkimalla kotimaisia ajoneuvoja. Lisäksi hankinnalla on merkittävä alueellinen työllisyysvaikutus Länsi-Uudellamaalla, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo ministeriön tiedotteessa.

Sopii kuljetustehtäviin, erikoisominaisuutena rungon modulaarisuus

Sisu GTP 4×4 on ajoneuvo, jota käytetään sotilaiden kuljetustehtäviin. Nelivetoiseen GTP:hen mahtuu kuljettajan lisäksi yhdeksän matkustajaa, joista kahdeksalle on paikat miehistötilassa. Lyhenne GTP tulee sanoista G-series Transport Protected.

Sisu GTP kestää miinat melko hyvin. Miehistötilan miinasuojaus näkyy pohjan V-muotoisena rakenteena ja istuimissa huomioidussa räjähdysiskun vaimennuksessa. Ajoneuvon rakenteet ovat panssariterästä, joka suojaa kiväärin luodeilta ja sirpaleilta.

Erikoisoiminaisuutena Sisu GTP:ssä on rungon modulaarisuus. Miehistöosa on irrotettavissa ja vaihdettavissa tarpeen tullen.

Nelivetoisena Sisu GTP sopii hyvin maastossa liikkumiseen. Pituutta ajoneuvolla on reilut kuusi metriä, leveyttä 2,5 metriä ja korkeutta yli kolme metriä. Kokonaismassa voi olla noin 16 500 kg, riippuen varustelusta. Moottori on ahdettu Mercedes-Benzin dieselmoottori, jonka iskutilavuus on 7,2 litraa ja teho 240 kW. Vääntömomentti on 1 300 Nm.

Aseistuksena GTP:ssä voi olla konekivääri miehistötilan kattoluukun telineessä, mutta lähtökohtaisesti taisteluajoneuvoksi sitä ei ole tarkoitettu.  

Reserviläinen tutustui vuonna 2018 Sisu GTP 4×4:n varhaiseen versioon koeajon muodossa. Ajoneuvoa on kehitetty joiltain osin sen jälkeen, mutta pääpiirteiltään tekniikka on pysynyt samanlaisena.