• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Hälvälän harjoitusalueen kohtalo käyttäjien huolena

Puolustusvoimat on luopumassa Hälvälästä, mutta puolustusministeri Niinistön mukaan asiaa täytyy vielä miettiä maanpuolustuksen etu mielessä.

Paavo Airo

Lahden Reserviläisiin kuuluva puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) testasi Beretta-haulikkoa Hälvälän radalla. Kari tunnustautui kuitenkin enemmän kiväärimieheksi.

Hollolan Hälvälässä sijaitsevien ampumaratojen ja harjoitusalueiden tulevaisuus huolestuttaa sen käyttäjiä. Ampumatoimintaa ollaan lopettamassa vuonna 2024, ja Puolustusvoimat on luopumassa alueesta vuoteen 2035 mennessä. Tämä vaikuttaa siihen, mitä alueelle tulevilla vuosikymmenillä kaavoitetaan ja missä Puolustusvoimat sekä reserviläiset voivat harjoitella.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) oli perjantaina Hälvälässä keskustelemassa paikallisten kansanedustajien sekä alueen käyttäjien kanssa Hälvälän kohtalosta. Niinistön mukaan tällaisia asioita täytyy miettiä kotimaan turvallisuus edellä, vaikka päätös alueesta luopumisesta on jo tehty.

– Päätöksiä pitää tehdä maanpuolustuksen etu mielessä, Niinistö sanoi. 

Hälvälä on tärkeä Etelä-Suomen ampumaurheilijoillekin, ja muun muassa olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela arvostaa haulikkorataa todella paljon. Ampumaradalla järjestetään kansainvälisiä kovatasoisia kilpailuja.

– Ampumaurheilussa Suomi on perinteisesti pärjännyt. Toivon, että sitä perinnettä voidaan jatkaa, Niinistö sanoi.

Vartin ajomatkan päässä Lahden keskustasta sijaitseva Hälvälä oli Hämeen rykmentin harjoittelupaikka sen lakkauttamiseen saakka. Puolustusvoimauudistuksen myötä vastuu Hälvälästä siirtyi Panssariprikaatille. 

IMG_1054

Puolustusministeri Niinistö kuunteli Hälvälän käyttäjien näkemyksiä alueesta.

Tärkeä alue Lahden alueen aktiivireserviläisille

Lahden Reserviläisiin kuuluva puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) korosti alueen merkitystä muun muassa reserviläisille.

– Jos puhun Lahden reserviläisenä, niin Hälvälähän on meille reserviläisille lähialueen ainoa ampumakeskus. Reserviläisille tämä on tosi iso asia. Toivon henkilökohtaisesti, että alue saadaan pidettyä reserviläisten, Puolustusvoimien, poliisin ynnä muiden käytössä, Kari sanoi.

Hämeen rykmentti lakkautettiin Lahdessa vuoden 2014 lopussa.

– Kun varuskunta vietiin Lahden Hennalasta, niin on täällä nyt sitä henkeä, että tätä (Hälvälää) ei viedä, Kari vakuutti.

Hälvälää käyttävät harjoittelupaikkana muun muassa Panssariprikaati, Kaartin jääkärirykmentti, Ilmasotakoulu sekä Poliisi. 

Poliisit harjoittelevat alueella noin satana päivänä vuodessa. Hämeen poliisin apulaispäällikön Tero Seppäsen mukaan on tärkeää, että poliisien harjoitusalue on lähellä Lahtea. Tällöin harjoittelemassa olevat poliisit ovat ikään kuin reservinä lähistöllä, jos heitä satutaan tarvitsemaan. 

Hälvälässä järjestetään myös paljon vapaaehtoisen maanpuolustuksen piiriin kuuluvia harjoituksia, sen lisäksi, että ampumaradoilla harjoitellaan.