• Puolustusvoimat
  • Kalusto

Hornetit harjoittelevat ilmatankkausta – tällaista lennolla on

Reserviläinen oli vuonna 2019 mukana KC-135 Stratotanker -koneen lennolla, jolla ilmatankkausta harjoiteltiin.

Ilmavoimat

Hornet-hävittäjät ja KC 135 Stratotanker -kone harjoittelemassa. Arkistokuva.

Ilmavoimien Hornetit ovat tällä viikolla harjoitelleet ilmatankkausta Yhdysvaltojen KC-135 Stratotanker -koneen kanssa. Harjoitus ilmatankkauskoneen kanssa alkoi 21.3. ja päättyy 23.3. Harjoituksessa lennetään Rovaniemen, Kuusamon, Kajaanin ja Oulun välisellä alueella.

Suomalaiset ovat jo pitkään osallistuneet vastaavanlaisiin ilmatankkausharjoituksiin Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa pari kertaa vuodessa. Reserviläisen toimittaja pääsi keväällä 2019 mukaan KC-135-koneen lennolle. Tuolta lennolta syntyi artikkeli, jossa on esitelty toimintaa läheltä kuvien kanssa.

Tämän viikon ilmatankkausharjoitus toteutetaan yhteistyössä Ison-Britannian Mildenhallin lentotukikohtaan sijoitetun Yhdysvaltain ilmavoimien 100. ilmatankkauslennoston kanssa. Tällaisten harjoitusten tavoitteena on kouluttaa, ylläpitää ja uusia suomalaisten hävittäjälentäjien ilmatankkauskelpuutuksia.

Ilmatankkauksia voidaan tehdä 3–8 kilometrin korkeudessa, koneiden lentäessä yli 500 km/h nopeudella. Ilmatankkaus vaatii tarkkuutta, ja ennen varsinaista ilmassa tapahtuvaa harjoitusta Hornet-lentäjät harjoittelevat simulaattorilla ja sen jälkeen kaksipaikkaisessa Hornetissa opettajan kanssa. Tämän jälkeen Hornet-lentäjä voi päästä harjoittelemaan tankkauslentoa yksipaikkaisella koneella.

Lisää aiheesta

  • Kalusto

Rovaniemi ilmatankkerien tukikohtana – Reserviläinen oli mukana KC-135-koneen tankkauslennolla

Ilmavoimat on jo pitkään vuokrannut USAF:n KC-135-koneita tankkauskelpuutusten hankkimiseen ohjaajilleen.