• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Kertausharjoitukset perutaan toistaiseksi ja MPK:n koulutus keskeytetään koronan vuoksi

Varusmiesten palvelusrytmiin ja lomajärjestelyihin tulee muutoksia.

Paavo Airo

Koronaviruksen leviämistä pyritään estämään Puolustusvoimissa toistaiseksi voimassa olevilla toimenpiteillä. Kuva on Kaakko 19 -harjoituksesta.

Maanpuolustuskoulutus MPK keskeyttää koulutustoimintansa toukokuun loppuun saakka. Päätös perustuu hallituksen suosituksiin koronaviruksen hillitsemiseksi.

— MPK:n koulutuksissa osallistujat ovat usein hyvinkin tiiviissä kontaktissa, joten olemme katsoneet, että turvallisuuden vuoksi on paras perua kaikki koulutustoiminta hallituksen suositusten mukaisesti, MPK:n valmius- ja turvallisuuspäällikkö Juho Raulo sanoo.

Peruuntuvien koulutusten jo maksetut osallistumismaksut palautetaan ilmoittautuneille. Osa koulutuksista pyritään siirtämään syksylle.

— Toivotaan, että koronaepidemia Suomessa menee nopeasti ohi ja meidän ja muiden toimijoiden varautumistoimenpiteet ehkäisevät epidemian leviämistä mahdollisimman hyvin, Raulo jatkaa.

Myös viikonlopulle suunniteltu perinteinen Reserviläisurheiluliiton talvijotos on peruttu. Se oli tarkoitus järjestää Pirkkalassa.

 

Varusmiehet lomalle vasta lauantaisin

Puolustusvoimat peruu kertausharjoitukset toistaiseksi. Pääesikunta käskee erikseen keskeytetyn koulutuksen uudelleen käynnistämisestä.

Varusmiesten lomajärjestelyihin ja koulutukseen tulee muutoksia perjantaista alkaen. Viikonloppuvapaat alkavat perjantain sijaan lauantaina. Samalla siirrytään malliin, jossa kolmasosa palveluksessa olevista on viikon kerrallaan lomalla, mitä seuraa kahden viikon palvelusjakso varuskunnassa. Varuskunnassa olevat kaksi ryhmää eivät ole keskenään tekemisissä. Ne esimerkiksi syövät eri paikoissa.

Järjestelyillä Puolustusvoimat pyrkii hidastamaan koronaviruksen leviämistä varuskunnissa ja vähentämään varusmiesten altistumisriskiä. Samalla mahdollistetaan varusmieskoulutuksen jatkuminen.

Puolustusvoimien osalta muutokset ovat voimassa toistaiseksi.