• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Kuinka auttaa ukrainalaisia? Katso lista eri avustustavoista

Useat eri avustusjärjestöt järjestävät keräyksiä ukrainalaisten tukemiseksi.

Wikimedia commons, käsittely Tuomas Kaarkoski

Moni suomalainen on viikonlopun aikana pohtinut, miten voisi omalla panoksellaan auttaa sodassa olevia ukrainalaisia. Reserviläinen koosti listan erilaisista avustusjärjestöistä ja auttamiskeinoista, joilla voi tukea sekä taisteluun osallistuvia että sodan jaloissa olevia siviilejä.


Apujärjestöt

Punaisen ristin katastrofirahasto

Suomen Punainen risti on aloittanut hätäapukeräyksen Ukrainan sodasta kärsiville. Katastrofirahastoon voi tehdä kerta- tai kuukausilahjoituksen eri summilla.

https://www.punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto/

Unicef

Unicefin apu kohdistetaan erityisesti ukrainalaisiin lapsiin ja perheisiin. Lahjoituksen voi tehdä verkkopankissa, kortilla tai MobilePaylla.

https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/ukraina/

Pelastakaa lapset

Pelastakaa lapset on toiminut Ukrainassa jo vuodesta 2014 lähtien. Lahjoituksilla voidaan toimittaa perheille mm. ruokaa, puhdasta vettä, talvivaatteita sekä psykososiaalista tukea. Valittavissa on kerta- tai kuukausilahjoitus

https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/kampanjat/ukrainan-kriisi

SOS Lapsikylä

Myös SOS Lapsikylä on auttanut Ukrainassa jo vuodesta 2014 lähtien. SOS-kummiksi voi ryhtyä yksittäiselle lapselle tai vaikka kylälle. Tällä hetkellä lapsikyläperhe on siirretty maan länsiosiin turvaan.

https://www.sos-lapsikyla.fi/ukraina/

FIDA:n hätäapu Ukrainaan

Fida on aloittanut oman erillisen hätäapukeräyksen Ukrainan hyväksi.  Keräyksen tuella toimitetaan hätäapua, esimerkiksi ruokaa, suojaa, lämmikettä tai hygieniatarvikkeita tarvitseville.

https://www.fida.info/lahjoita/

Kirkon ulkomaanapu

Kirkon ulkomaanapu tekee Ukrainassa yhteistyötä muiden eurooppalaisten järjestöjen kanssa. Lahjoitusrahoilla hankitaan ukranalaisille perustarvikkeita ruoasta lämmikkeisiin. 

https://www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/ukrainan-sota/

Suorat lahjoitukset Ukrainalle

Ukrainan keskuspankki on aloittanut erillisen rahankeräyksen, jolla tuetaan Ukrainan asevoimia. Keräys on kansainvälinen ja lahjoituksia voi tehdä monissa eri valuutoissa, myös euroissa. Tarkemmat lahjoitusohjeet löytyvät Ukrainan valtiollisilta sivuilta:

https://ukraine.ua/news/donate-to-the-nbu-fund/

https://bank.gov.ua/en/about/support-the-armed-forces

Muut

Viestintä

Kaikki auttaminen ei ole maksullista. Tietoisuuden levittäminen sodasta ja eri auttamiskeinoista auttaa myös. On kuitenkin sanottu, että sodassa totuus kuolee ensimmäisenä. Kannattaa siis myös somessa muistaa olla huollelinen lähdekritiikin kanssa ja mieluummin varmistaa asia useasta eri lähteestä ennen tiedon jakamista omissa some-kanavissa.