• Historia

Legendan jäljillä Häyhä-museossa

Kollaa ja Simo Häyhä -museo vaalii mestariampujan kunniakasta perintöä.

Tuomas Kaarkoski

Museorakennus on vanha sairastupa, joka rakennettiin 1880-luvulla Suomen 8. Viipurin Tarkk'ampujapataljoonan ja sen 31. Rautjärven reservikomppanian käyttöön.

Simo Häyhä saattaa hyvinkin olla Suomen sotahistorian tunnetuin yksittäinen sotilas. Lisänimen Valkoinen kuolema saanut Häyhä on samalla yksi sotahistorian tappavimmista tarkka-ampujista. Omien muistiinpanojensa mukaan Häyhä kertoi ampuneensa talvisodassa noin 500 sotilasta.

Tarinat legendaarisesta sotilaasta ja hurjista lukemista ovat vuosikymmenien aikana paisuneet maailmallakin merkittäviin mittoihin. Tähän peilaten Häyhän kotiseudulla Rautjärvellä sijaitseva Häyhä-museo näyttäytyy kaiken tämän mahtipontisuuden vastakohtana. Vaatimattoman maanviljelijän oma sielumaisema tulee hyvin esiin yhdestä näyttelyn huoneista, jossa lukee isolla Häyhän sitaatti: ”Mie tein sen mitä käskettii”.

SA-kuva

Häyhän museo sijaitsee Rautjärvellä, reilun 30 kilometrin päässä Imatrasta. Samaisella kasarmialueella tuleva mestariampuja sai suojeluskuntasotilaan peruskoulutuksen Rautjärven suojeluskunnassa. Itse museorakennus on vanha sairastupa, joka rakennettiin 1880-luvulla Suomen 8. Viipurin Tarkk’ampujapataljoonan ja sen 31. Rautjärven reservikomppanian käyttöön. Rakennuksen alakerta on pyhitetty Häyhä-näyttelylle. Esillä on kuvia ja esineistöä Häyhän eri elämänvaiheilta, ei siis yksistään talvisodasta. Yksi mielenkiintoisista pikkuesineistä ovat Häyhän omista arkistoista löytyneet lehtileikkeet. Vuodelta 1940 peräisin olevassa lehtileikkeessä lukee seuraavasti:

Simo Häyhä kaatunut.

Kaukolasta kotisin oleva vapaustaistelija Simo Häyhä, jonka ainutlaatuisesta sotilaspalveluksesta lehdet sodan aikana kertoivat suorastaan ihmeellisiä juttuja, on kaatunut sodan viimeisten päivien taisteluissa Kollaanjoella. Kuten muistettaneen sai hän divisioonansa komentajalta oivallisen ruotsalaisten lahjoittaman tarkkuuskiväärin palkinnoksi siitä, että oli määrättyyn aikaan mennessä taisteluissa ampunut jo yli 200 vihollista kiväärillä puhumatta muilla tuliaseilla surmaamisesta.

Häyhä ei toki kuollut tuolloin, vaikka haavottuikin vakavasti saatuaan vihollisen räjähtävän luodin kasvojensa vasemmalle puolelle Kollaan rintamalla 6. maaliskuuta 1940.

Museon yläkerta keskittyy Kollaan taisteluiden vaiheisiin.
Tuomas Kaarkoski

On loogista, että museorakennuksen toinen kerros on omistettu Kollaan taisteluille, joissa Häyhä luonnollisesti oli mukana. Toinen huone käsittelee Kollaan taisteluhistoriaa, kun taas yläkerran pienempi huone on lähempänä paikallishistoriaa, sillä keskipisteessä ovat Rautjärven miesten kohtalot talvisodassa ja erityisesti Kollaalla.

Pihapiiristä löytyy myös kaksi 76RK27-mallin kenttätykkiä sekä venäläisiltä sotasaaliiksi saatu 45mm:n panssarintorjuntatykki. Lisäksi museossa on viiden euron lisämaksusta viikonloppuisin käytettävissä ammuntasimulaattori, jossa kävijä voi testa osumakykyään.

Kokonaisuutena Kollaa ja Simo Häyhä -museo ei ole kaikista suurin tai näyttävin sotamuseo, mikä tästä maasta löytyy. Toisaalta museo tekee työnsä, se vaalii ansiokkaasti Häyhän ja muiden paikallisten tekoja yhdessä Suomen historian käännekohdista.

Kuvassa Häyhän sodassa käyttämä kompassi ja kello.
Tuomas Kaarkoski

Kollaa ja Simo Häyhä -museo

  • Osoite: Kuntalanraitti 32, Rautjärvi
  • Pääsymaksu: 5 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi
  • Aukioloajat: Kesäkaudella ti-su 10-17, oppaita on paikalla sunnuntaisin, muulloin tilattaessa. Loka-maaliskuussa suljettu.
  • Ammuntasimulaattori: 5 e, käytössä viikonloppuisin