• Kalusto

Mellakkakilvet vaihtuivat terveydenhuollon suojavisiireihin

Forssalainen C.P.E. Production Oy valmistaa lähes 8000 suojavisiiriä päivässä ja keräsi siinä sivussa 30 000 euroa hengityskoneiden ostoa varten.

Claudia Turkki

Ohuempi polykarbonaatti taipuu hyvin terveydenhuollon tarpeisiin.

On kahvihuonekeskusteluja ja sitten on vähän hedelmällisempiä kahvihuonekeskusteluja.  Muun muassa luotisuojaliivejä ja mellakkavarusteita valmistavan forssalaisen C.P.E. Production Oy:n työntekijät pohtivat maaliskuun loppupuolella, miten he voisivat kantaa kortensa kekoon taistelussa koronaa vastaan.

– Ensin mietittiin, pystymmekö itse tekemään hengityskoneita. Päädyttiin kuitenkin keräämään rahaa yritysmaailmalta ja yksityisiltä. Soitimme Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin ja heidän mukaan se oli ehdottomasti hyvä idea, C.P.E.:n Nestori Nurmi taustoittaa.

Viidessä päivässä yritys keräsi kasaan 30 000 euroa, jolla sairaanhoitopiirille saatiin kustannettua kaksi hengityskonetta. Nurmen mukaan myös muut yritykset innostuivat alueella ja kaikkiaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on saanut lahjoituksia Nurmen arvion mukaan jo 100 000 euron edestä.

– Tämä lähti puhtaasti siitä, että pohdimme kansalaisvelvollisuutenamme, että mikä tässä kriisissä on meidän juttu ja mitä voimme tehdä auttaaksemme.

 

Kilvet sivuun

C.P.E.:n ponnistelut eivät kuitenkaan jääneet rahankeräykseen. Eräs mellakkavarusteita Viroon maahantuova henkilö kysyi, pystyisikö yritys valmistamaan myös suojavisiireitä terveydenhuollon tarpeisiin.

– Ensimmäinen 2700 kappaleen erä meni sen takia Viroon, mutta kaikki loppu on mennyt sen jälkeen Suomeen, pääosassa sairaanhoitopiireihin ja myös muille viranomaisille, Nurmi kertoo.

Parissa viikossa C.P.E. on ehtinyt valmistaa ja myydä noin 340 000 suojavisiiriä. Tällä hetkellä päiväkapasiteetti on 7700 maskin tuntumassa ja Nurmen mukaan tavoite on nostaa määrä 8000:een.

– Olemme palkanneet nyt 22 työntekijää ja ensi viikolla hommat alkavat pyöriä kolmivuorossa, kun nyt on tehty kahta vuoroa. Olemme uskaltaneet nostaa kapasiteettia sitä mukaa, kun tilauksia on tullut.

Ensimmäinen protomalli suojasta syntyi Nurmen mukaan nopeasti. Firman tiloissa oli muutama rulla normaalia ohuempaa polykarbonaattia, jolla C.P.E. pääsi alkuun. Normaalisti paksumpaa polykarbonaattia käytetään esimerkiksi viranomaisten mellakkakilvissä ja -kypärissä.

– Olemme näissä toimituksissa pyrkineet priorisoimaan kriittiset kohteet ensisijaisiksi. Luonnollisesti normaalit meidän alan kilpailutukset ovat nyt myös hiljentyneet kriisin takia.

Nurmen mukaan C.P.E.:n perinteisemmät asiakkaat ovat ymmärtäneet ja vastaanottaneet hyvin yrityksen suunnanmuutoksen.

– Muut asiakkaat ovat ymmärtäneet hyvin tilanteen. Suomen lisäksihän meillä on Tšekeissä tehdas ja siellä tehdään tällä hetkellä yhä muitakin tilauksia.

Suojavisiireitä valmistamaan on palkattu jo 22 uutta työntekijää.