• Historia
  • Kalusto

Molempiin maailmansotiin osallistunut USS Texas kunnostettavana – museolaiva on viimeinen dreadnought-alus

USS Texas osallistui Normandian maihinnousuun sekä Iwo Jiman ja Okinawan taisteluihin, vaikka oli valmistunut jo ensimmäiseen maailmansotaan.

Patrick Feller / Wikimedia Commons

USS Texas vuonna 2012, sata vuotta vesillelaskun jälkeen.

Viimeinen ensimmäisen maailmansodan aikainen dreadnought-alus USS Texas, nykyisin museolaiva, on pitkästä aikaa kunnostettavana. Molempiin maailmansotiin osallistunut taistelulaiva hinattiin elo-syyskuun vaihteessa telakalle kunnostettavaksi ensimmäisen kerran yli 30 vuoteen. Noin kaksi vuotta kestävä korjaus maksaa arviolta 35 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Suurimmat kunnostuksen kohteet ovat laivan rungossa, jossa on ollut viime vuosina vuotoja ja ruostetta. Asiasta kertoo muiden muassa Business Insider.

USS Texas on ollut museolaiva jo vuodesta 1948. Ikää laivalla on yli sata vuotta. New York -luokkaan lukeutunut USS Texas (BB-35) oli aikoinaan ensimmäinen Yhdysvaltain laivaston taistelulaiva, johon asennettiin ilmatorjuntakanuunat ja lentokonesuoja. Alus laskettiin vesille toukokuussa 1912 eli pari vuotta ennen ensimmäistä maailmansotaa. Varsinaiseen palveluskäyttöön laiva otettiin vuonna 1914.

Ensimmäisessä maailmansodassa USS Texasin tehtävänä oli muun muassa saksalaisten sukellusveneiden torjunta samalla, kun se saattoi kauppalaivoja Atlantin valtamerellä. Toisessa maailmansodassa USS Texas tuki liittoutuneiden joukkojen maihinnousua Ranskan Normandiaan kesällä 1944. Molemmissa maailmansodissa USS Texas seilasi myös Tyynellä valtamerellä. Toisen maailmansodan loppuvaiheessa se osallistui muun muassa kuuluisiin Iwo Jiman ja Okinawan taisteluihin.

USS Texas vuonna 1919.
Wikimedia Commons

Laiva on ollut pitkään Houstonin lähellä La Portessa, Texasissa museona, mutta sen remontin jälkeinen tarkka sijainti ei ole vielä selvillä. Laivaa ylläpitävä säätiö aikoo kuitenkin pitää laivan jatkossakin Texasissa.

Sanalla dreadnought viitataan alustyyppiin, joiden valmistus alkoi 1900-luvun alussa. Portsmouthin telakalta vuonna 1906 valmistunut HMS Dreadnought oli niin mullistava laiva, että sen sanottiin tehneen kerralla kaikki aiemmat sotalaivat vanhentuneiksi. HMS Dreadnought ei kuitenkaan enää ensimmäisen maailmansodan alettua ollut maailman kehittyneimpiä laivoja, vaan vajaassa kymmenessä vuodessa varustelu oli johtanut useiden vielä modernimpien sotalaivojen valmistumiseen.

HMS Dreadnoughtista on kerrottu lisää Reserviläisen artikkelissa HMS Dreadnought mullisti taistelualusten tuotannon ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Lue seuraavaksi

  • Historia

Sotalaiva, joka teki kaikki muut vanhentuneiksi – HMS Dreadnought mullisti taistelualusten tuotannon ennen ensimmäistä maailmansotaa

HMS Dreadnoughtin ainoaksi merkittäväksi voitoksi jäi erikoinen sukellusveneen upotus törmäämällä siihen.
  • Kalusto

USS Kearsarge on voimannäytön nyrkki – maihinnousutukialus herätti suurta kiinnostusta Helsingissä

Lentotukialusten vierailut Suomessa ovat harvinaista herkkua. Nyt sellainen nähtiin Helsingissä, kun Yhdysvaltain merivoimat ja merijalkaväki saapuivat harjoittelemaan vesillemme.