• Puolustusvoimat

Niinistö ja Marin tuomitsivat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan

”Nyt on vasta nähty alkusoittoa. Ikävä kyllä soitto synkkenee”, presidentti Niinistö sanoi torstaina.

Riikka Hietajärvi / Tasavallan presidentin kanslia

”Nyt on vasta nähty alkusoittoa. Ikävä kyllä soitto synkkenee”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi tiedotustilaisuudessa torstaina. Arkistokuva.

– Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät.

Näin totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö torstaiaamupäivän tiedotustilaisuudessa viitaten Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Aikaisin torstaina ukrainalaisviranomaiset kertoivat useiden kaupunkien joutuneen Venäjän ohjusiskujen ja tykistötulen kohteeksi. Presidentti Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) tuomitsivat nopeasti Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainassa, kuten teki Euroopan unionin johtokin.

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) korosti tiedotustilaisuudessa, että tilanne Suomen lähialueilla on tällä hetkellä rauhallinen, eikä Suomeen kohdistu sotilaallista uhkaa. Samaa viestiä muukin Suomen johto on painottanut viime viikkojen ajan.

– Puolustusvoimilla on hyvät valmiudet täyttää sen tehtävät. Suomalaiset voivat luottaa puolustusvoimiimme. Tähän tilanteeseen on Suomessa varauduttu, vaikka emme olisi tätä tahtoneet nähdä, Kaikkonen totesi.

 

Marin: ”Nato-keskustelu monipuolistuu nyt”

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi STT:n mukaan, että unioni asettaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastuuseen. EU aikoo vastata Venäjän toimiin entistä vahvemmilla pakotteilla.

– Tiedämme, että miljoonat venäläiset eivät halua sotaa. Presidentti Putin yrittää kääntää kelloa takaisin Venäjän imperiumin aikaan, mutta niin tekemällä hän vaarantaa venäläisten tulevaisuuden, von der Leyen sanoi.

Presidentti Niinistö ei usko, että länsimaat ryhtyvät tässä vaiheessa sotilaallisiin toimiin. Venäjää hän vaati lopettamaan sotatoimet, mutta ei kuitenkaan ollut kovin toiveikkaan kuuloinen sen suhteen.

– Nyt on vasta nähty alkusoittoa. Ikävä kyllä soitto synkkenee, Niinistö sanoi.

Median esittämiin kysymyksiin Nato-jäsenyyden mahdollisesta hakemisesta pääministeri Marin totesi, että mikäli turvallisuusympäristö sitä vaatii, Suomella on mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä. Natoon hakeminen vaatisi kuitenkin laajaa poliittista yksimielisyyttä, ja Marin uskoo Nato-keskustelun monipuolistuvan nyt.

 

Lue myös: 24.02.2022 Nopean Natoon liittymisen kannatus selvässä kasvussa Reserviläisliitön jäsenistössä