• Puolustusvoimat

”Nyt on selkeä tarve suunnata voimavaroja reserviläisten koulutukseen”, puolustusvoimain komentaja sanoo

Kenraali Timo Kivinen sanoi Maanpuolustuskurssin avajaisten puheessaan Puolustusvoimien satsaavan lähivuosina paikallispuolustukseen.

Paavo Airo

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kommentoi reservin koulutusta maanantaina 235. Maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa. Kuva on elokuun lopulta Reservin ampumamestaruuskisoista Hollolan Hälvälästä.

Nyt on selkeä tarve suunnata voimavaroja reserviläisten koulutukseen, puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen sanoo. 235. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa puhunut Kivinen korosti, miten tärkeää olisi hyödyntää reserviläisten osaamista vielä nykyistä paremmin poikkeusolojen tehtävissä.

– Valtioneuvoston asettama parlamentaarinen komitea selvittää parhaillaan yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä. Komiteatyöstä käydyssä keskustelussa on jäänyt vähemmälle huomiolle reserviläisten merkitys ja asevelvollisten yli kolmekymmentä vuotta kestävä palvelus reservissä, Kivinen sanoi.

 

Paikallispuolustusta kehitetään

Puolustusvoimien suunnitellut reservin koulutusmäärät eivät ainakaan lähivuosina näytä erityisesti kasvavan siitä, mitä vuodelle 2020 kaavailtiin ennen tietoa koronaepidemiasta. Sen sijaan Puolustusvoimat panostaa paikallispuolustuksen kehittämiseen.

Kivisen mukaan tänä vuonna voimaan astunut uusi laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta edesauttaa vapaaehtoisen reserviläiskoulutuksen suuntaamisen aiempaa paremmin Puolustusvoimien tarpeisiin.

– Puolustusvoimat on tunnistanut tarpeen uudistaa paikallispuolustusta lähivuosina. Paikallispuolustuksella lisätään kriisivalmiutta ja varautumista koko valtakunnan alueella. Uudistus tuo reserviläisille uusia osaamis- ja valmiusvaatimuksia, ja se laajentaa reserviläisten mahdollisuuksia osallistua sotilaallisen maanpuolustuksen eri tehtäviin.

Kivinen myös mainitsi puheessaan kaikkien reserviläisten yhteydenpitomahdollisuuksia Puolustusvoimiin parannettavan.

– Sähköisiä palveluita kehitetään siten, että tulevaisuudessa reserviläiset voivat itse päivittää tiedot halukkuuksista, ammattitutkinnoista ja osaamisesta järjestelmään. Vastaavasti Puolustusvoimat voi samaa järjestelmää käyttäen tarjota tietoa koulutustilaisuuksista, tulevista harjoituksista sekä sodan ajan tehtävistä. Sähköisten palveluiden avulla henkilön osaaminen saadaan entistä paremmin hyödynnettyä poikkeusolojen tarpeisiin.

 

Ensi vuonna yli 19 000 reserviläistä kertaamaan

Vuonna 2021 Puolustusvoimat varautuu käskemään yli 19 000 reserviläistä kertausharjoituksiin, ja sama tavoite säilyy myös tulevina vuosina. Tässä ei ole suurta kasvua viime vuosien tavoitteisiin, mutta tämän vuoden toteutuvia lukuja syövät koronaepidemian vaikutukset ja se, että reserviläisten harjoitustoiminta oli osan vuodesta tauolla.

Vapaaehtoisissa harjoituksissa Puolustusvoimat valmistautuu kouluttamaan noin 12 000 reserviläistä ensi vuonna. Tavoite oli sama myös tänä vuonna, mutta korona on vähentänyt vapaaehtoisiakin harjoituksia.

Kivinen kommentoi kertausharjoitusten ja vapaaehtoisten harjoitusten lukemia elokuun lopulla Reserviläisen haastattelussa ja sanoi, että yli 15 000 varsinaisissa kertausharjoituksissa koulutettua reserviläistä olisi tänä vuonna hyvä suoritus.

Viime aikoina Puolustusvoimat on jälleen järjestänyt aktiivisesti myös kertausharjoituksia.

Vielä vuonna 2019 Puolustusvoimien vapaaehtoisissa harjoituksissa koulutettiin noin 4 000 reserviläistä. Lakimuutoksen myötä vapaaehtoisten harjoitusten määrä päätettiin kolminkertaistaa vuodesta 2019.

– Lisäksi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuksessa tarjotaan ensi vuonna yli 40 000 koulutuspäivää reserviläisille. Tällä koulutuksella vahvistetaan reservin kriisivalmiutta, osaamista ja toimintakykyä, Kivinen sanoi maanantain puheessaan.

Kivisen puhe on luettavissa kokonaisuudessaan Puolustusvoimien sivuilla.