• Kalusto

Patria avasi Latviaan tuotantolaitoksen – 6×6-ajoneuvoja on tilattu eri maihin yhteensä lähes 700 kappaletta

Latvian tilaamat yli 200 Patrian 6x6-ajoneuvoa toimitetaan vuoteen 2029 mennessä.

Patria

Patrian 6x6-ajoneuvoja on tilattu Suomen, Ruotsin ja Latvian puolustusvoimille. Toukokuussa 6x6-ajoneuvoon pohjautuvaan CAVS-yhteishankkeeseen liittyi mukaan Saksa.

Patria avasi toukokuussa uuden panssaroitujen ajoneuvojen tuotantolaitoksen Latvian Valmierassa. Taustalla on Latvian puolustusministeriön vuonna 2021 tekemä tilaus yli 200:sta Patrian 6×6-ajoneuvosta, jotka on tarkoitus toimittaa vuoteen 2029 mennessä.

– Olemme Patriassa ylpeitä tiiviistä yhteistyöstämme Latvian ja Latvian puolustusvoimien kanssa. Kuten Latviankin tapauksessa, valtaosa panssaroitujen ajoneuvojen toimituksista tapahtuu CAVS-jäsenmaiden paikallisten teollisten kumppanuuksien avulla. Jokainen uusi hankkeeseen osallistuva maa vahvistaa koko yhteistyöjärjestelmän toimitusvarmuutta, Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko sanoo tiedotteessa.

CAVS on lyhenne eurooppalaisesta Common Armoured Vehicle System -yhteishankkeesta, joka pohjautuu Patrian 6×6-ajoneuvoon. Hankkeeseen osallistuvat tällä hetkellä Suomi, Latvia, Ruotsi ja Saksa. Hankkeeseen liittyvät 6×6-ajoneuvojen toimitukset ovat käynnissä Latvian lisäksi Suomeen ja Ruotsiin, ja ajoneuvot ovat jo operatiivisessa käytössä. Patria on saanut tilauksia yhteensä lähes 700:sta 6×6-ajoneuvosta. CAVS-hanke on avoin Euroopan maille, joilla on samankaltaiset vaatimukset, muiden osallistuvien maiden hyväksynnällä. Viimeisimpänä hankkeeseen liittyi Saksa toukokuun 2024 alussa. Hanke aloitettiin vuonna 2020.

Latviassa ajoneuvojen tuotannosta vastaa Defence Partnership Latvia, joka on Patrian enemmistöomistama yhteisyritys latvialaisen Unitruckin kanssa.