• Kalusto

Patriot-ohjusjärjestelmä asemissa Göteborgin alueella – tällainen Patriot on

"Länsirannikko ja Göteborgin satama ovat strategisesti tärkeitä sinne tulevien kuljetusten vuoksi ja siksi on ratkaisevaa kyetä suojaamaan aluetta tällä järjestelmällä", Ruotsin puolustusvoimista kommentoidaan.

Antonia Sehlstedt / Ruotsin puolustusvoimat

Ruotsin puolustusvoimat julkaisi kuvia Patriot-ilmatorjuntajärjestelmästä lyhyen tiedotteensa yhteydessä maanantaina.

Ruotsin hiljattain hankkima Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä herätti kansainvälistä huomiota tällä viikolla, kun maa käynnisti yllättäen valmiusoperaation, jossa testattiin järjestelmän käyttöönottoa Göteborgin alueella. Ruotsin puolustusvoimien mukaan kyseessä ei ollut harjoitus vaan ennemminkin nopealla aikataululla toteutettu testi, kuinka äkkiä järjestelmä saadaan tarvittaessa käyttövalmiiksi.

Ruotsi päätti Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän ja siihen kuuluvien neljän yksikön hankinnasta vuoden 2017 lopulla. Alkuvaiheen kustannusten arvioitiin ylittävän miljardi euroa. Järjestelmän toimitukset Yhdysvalloista alkoivat vuonna 2021. Viime vuonna Ruotsi osti järjestelmään lisää ohjuksia. Maan puolustusvoimien tiedote valmiusoperaatiosta oli hyvin lyhyt ja ytimekäs. Operaation avulla maa pyrkinee muistuttamaan suorituskyvyn olemassaolosta. Ruotsin puolustusvoimat ei kommentoinut Göteborgs Postenille, kuinka kauan järjestelmä on Göteborgin alueella.

Patriotin hankintaa on vuosien varrella perusteltu erityisesti Tukholman alueen suojaamisella. Göteborg sijaitsee kuitenkin aivan eri suunnassa, Tanskan lähellä.

– Länsirannikko ja Göteborgin satama ovat strategisesti tärkeitä sinne tulevien kuljetusten vuoksi ja siksi on ratkaisevaa kyetä suojaamaan aluetta tällä järjestelmällä, Ruotsin puolustusvoimien lehdistöpäällikkö Therese Fagerstedt sanoi Aftonbladetille.

Järjestelmän siirsi Göteborgiin Ilmatorjuntarykmentti Lv6 Halmstadista, joka sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Göteborgista, Ruotsin lounaisrannikolla.

Ruotsin puolustusvoimien mukaan valmiusharjoituksen syynä ei ollut muuttunut turvallisuustilanne. Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson sanoi Aftonbladetille, että tällaiset oman maan puolustusvoimien valmiusoperaatiot ovat tervetullutta toimintaa.

– Tämä ei ollut seurausta mistään tietystä uhasta, mutta ajan myötä turvallisuustilanne on lunnollisesti heikentynyt ja on tärkeää, että puolustusvoimilla on mahdollisuus toteuttaa tällaisia valmiusoperaatioita, Jonson kommentoi.

Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä

  • Ruotsin puolustusvoimissa ”Luftvärnssystem 103”
  • Yksi maailman kehittyneimpiä ilmatorjuntajärjestelmiä. Suojaa kohteita ilma-aluksilta, risteilyohjuksilta ja ballistisilta ohjuksilta.
  • Yhdysvaltalaisen Raytheonin valmistama.
  • Joka yksikössä kolme lavettia, yksi tutka, yksi johtopaikka ja kahdenlaisia ohjuksia.
  • Ruotsin käyttämät ohjukset ovat nimeltään Robot 103A (GEM-T) ja Robot 103B (PAC-3 MSE). GEM-T sopii muun muassa lentokoneiden alas ampumiseen. MSE sopii ballististen ja risteilyohjusten torjuntaan.
  • Järjestelmän on arvioitu olevan täydessä operatiivisessa valmiudessa Ruotsissa vuonna 2025.