• Puolustusvoimat
  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Puolustusvoimain komentaja näytti mallia maaottelumarssilla

Reserviläisjärjestöjen marssitapahtumalla kerätään myös rahaa ukrainalaisten hyväksi.

Tuomas Kaarkoski

Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen, Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola ja Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Aaro Mäkelä valmistautumassa marssille.

Sanotaan, että hyvät johtajat johtavat edestä ja näyttävät mallia omalla tekemisellään.

Nyt toista vuotta peräkkäin järjestettävän maaottelumarssin suojelijana toimii Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen. Tämän syyskuun aikana Suomen Reserviupseeriliitto ja Reserviläisliitto haastavat jäsenistöjään suorittamaan vähintään yhden yhtäjaksoisen 10 kilometrin marssisuorituksen. 

Tapahtuman suojelijana toimiva Kivinen suoritti oman osuutensa sunnuntaina Tuusulassa yhdessä liittojen johdon kanssa. Kiireinen komentaja ilmoitti marssijoille aikataulun olevan tiukka, joten tahti tulisi olemaan sen mukainen. Sitä se myös oli.

– Suomalaiselta sotilaalta edellytetään kykyä liikkua meidän maalle tyypillisessä maastossa ja marssiminen nivoutuu olennaisena osana sotilaan kenttäkelpoisuuteen, Kivinen alleviivaa marssimisen tärkeyttä.

Maaottelumarssin nimi juontaa historiasta yli 80 vuoden takaa. Vuonna 1941 järjestetyssä maaottelumarssissa suomalaiset ottivat mittaa ruotsalaisista marssien. Noin 1,5 miljoonaa suomalaisosallistujaa takasi lopulta voiton länsinaapurista. Reserviupseeriliiton puheenjohtajan Aaro Mäkelän mukaan maaottelumarssi on hyvä liikunnallinen tapahtuma, johon on helppo lähteä mukaan.

– Tämä on sellainen matalan kynnyksen tapahtuma, joka ei vaadi ihmisiltä isoa järjestämistä tai erikoisia varusteita, Mäkelä sanoo.

Samoilla linjoilla oli marssimassa mukana ollut Reserviläisliiton kolmas varapuheenjohtaja Juha Parkkonen.

– Tähän on niin monta erilaista suoritustapaa. Voi käydä marssimassa yksinään, mennä kavereiden tai perheen kanssa tai sitten yhdistystasolla organisoida vielä isomman porukan liikkumaan yhdessä.

Kivinen sanoo monen muiden tavoin kantavansa huolta nuorten liikunnallisuuden jakautumisesta entistä vahvemmin ääripäihin eli niihin, jotka liikkuvat ja urheilevat todella paljon ja niihin, jotka eivät rasita itseään fyysisesti juuri koskaan. 

– Liikunnallinen polarisaatio on selkeästi olemassa Suomessa. Pyrimme viestimään ja kasvattamaan siihen, että mahdollisimman moni löytäisi sen liikunnan ilon elämäänsä, Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan varuskunnissa pystytään nykyisin tarjoamaan normaalin koulutusohjelman ohessa varsin monipuolisesti erilaista liikuntaa. Hänen mukaansa onkin tärkeää yrittää löytää palvelusaikanakin kipinää kuntoiluun, joka kantaisi vielä reservissäkin.

Kivinen on itse tästä kävelevä, tai oikeastaan marssiva, esimerkki. Yhä rautaisessa kunnossa oleva Puolustusvoimien komentaja on parhaimmillaan juossut cooperissa 4000 metriä ja nykyäänkin hän liikkuu monipuolisesti ja säännöllisesti muun muassa suunnistaen, hiihtäen ja pyöräillen.

– Olen aina suhtautunut urheiluun ja kuntoiluun kunnianhimoisesti. Lisäksi olen huomannut mielen vaativan säännöllisesti fyysisiä ärsykkeitä. Usein kovan urheilusuorituksen jälkeen ajattelukin sujuu paljon paremmin.

Tämän vuoden marssilla on kunnon kohottamisen ohella mahdollisuus myös osallistua hyväntekeväisyyteen. Osallistujilla on mahdollisuus hankkia maaottelumarssin velcro-kangasmerkki Ukrainan väreissä 10 eurolla. Merkkien tuotto ohjataan lyhentämättömänä Ukrainan hyväksi. Merkin voi lunastaa suorituksen ilmoittamisen yhteydessä täältä.

Lisätietoa marssista voi lukea esimerkiksi Reserviläisliiton sivulta.