• Puolustusvoimat
  • Kalusto

Puolustusvoimat ja Patria 60 miljoonan euron sopimukseen 6×6-miehistönkuljetusajoneuvoista

Hankinta on osa isompaa usean maan CAVS-hanketta.

Sopimuksessa on lisähankintavaraus 18 lisäajoneuvon hankinnasta varusteineen, huoltoineen ja koulutuksineen.

Puolustusvoimat hankkii kriisinhallintatehtäviin uusia raskaasti panssaroituja 6×6-miehistönkuljetusajoneuvoja. Maavoimien käyttöön hankitaan kotimaiselta Patrialta ensimmäisessä vaiheessa yksi esisarjan ajoneuvo ja 20 ajoneuvoon kiinnitettävää etäohjattua asejärjestelmää. Tämän lisäksi sopimuksessa on lisähankintavaraus 18 lisäajoneuvon hankinnasta varusteineen, huoltoineen ja koulutuksineen.

Hankinnan arvo lisähankintavarauksineen on noin 60 miljoonaa euroa ja sen työllistävä vaikutus Suomessa on noin 56 henkilötyövuotta

– Uudet ajoneuvot ovat nykyaikaisia ja helppokäyttöisiä ja tuovat joukoille sekä suojaa että tulivoimaa ja parantavat näin kriisinhallintajoukkojemme toimintakykyä, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) toteaa ministeriön tiedotteessa.

Etäohjatun asejärjestelmän tuotekehittelyyn on Suomen lisäksi osallistunut myös Ruotsi. Tuore hankinta on osa Suomen johtamaa hanketta, jossa ovat mukana myös Ruotsi, Latvia ja Saksa.  CAVS-nimellä (Common Armoured Vehicle System) kulkevan hankkeen päätarkoitus on kehittää 6×6 -panssariajoneuvoalustalle yhteistä vaatimusten mukaista pyöräpanssariajoneuvojärjestelmää, joka sisältää useita erilaisia ajoneuvoversioita.

– CAVS-hankkeen myötä mm. Ruotsi on jo tilannut huomattavan määrän kyseistä vaunua ja kyseinen vaunutyyppi tullee käyttöön vielä useille liittolaisille. Tämä parantaa niin Suomen kuin liittolaisten sotilaallista huoltovarmuutta. Samalla tuemme kotimaista työllisyyttä ja osaamista.