• Kalusto

Puolustusvoimat satsaa pimeätaistelukykyyn – merkitys korostunut Ukrainan sodan perusteella

Kotimainen Senop oy ja Puolustusvoimien logistiikkalaitos allekirjoittivat aiesopimuksen uusien pimeätoimintavälineiden jatkokehityksestä.

Puolustusvoimat

Aiesopimus sisältää muun muassa M20 -teknologiaan perustuvan uuden sukupolven valonvahvistimen kehittämisen.

Puolustusvoimat satsaa pimeätoimintavälineisiin, joiden merkitys on korostunut Ukrainan sodasta saatujen oppien perusteella. Kotimainen Senop oy allekirjoitti toukokuussa Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kanssa aiesopimuksen uusien pimeätoimintavälineiden jatkokehityksestä.

Aiesopimukseen sisältyy kolmen tuotteen kehittäminen Puolustusvoimille. Ne ovat valonvahvistin, lämpötähystin sekä sinko- ja tulitukiaseiden monikäyttötähtäin.

Valonvahvistin perustuu M20 -teknologiaan päivitetyllä ergonomiaratkaisulla ja on varustettu kypäräkiinnitysadapterilla. Lämpötähystin perustuu jäähdyttämättömään lämpökamerateknologiaan ja hyödyntää olemassa olevia sekä uusia puolustusvoimaspesifejä ohjelmistoratkaisuja. Sinko- ja tulitukiaseiden monikäyttötähtäimessä hyödynnetään älytähtäinteknologiaa.

Senop on aiemminkin toimittanut Puolustusvoimille pimeätoimintavälineitä. Jalkaväkikoulun johtaja everstiluutnantti Mikko Kuokka totesi hiljattain Reserviläisen haastattelussa pimeätoiminnan merkityksen olevan yksi tärkeimmistä Ukrainan sodan opeista.

– Sanoisin reserviläisille, että varsinkin jalkaväkijoukkojen koulutuksessa käytetään nykyään merkittävästi enemmän moderneja pimeänäkölaitteita kuin vielä joitakin vuosia sitten, Kuokka totesi.

Lue seuraavaksi

  • Puolustusvoimat

Jalkaväkikoulun johtaja listaa kolme suurinta oppia Ukrainan sodasta

Ukrainan sodan kolme suurinta oppia osoittavat, että Suomessa on varauduttu oikeanlaiseen sotaan. Oppien sisällyttämisessä koulutukseen voi kuitenkin tulla resurssipula vastaan.