• Kalusto

Puolustusvoimille tuntuva määrä lisää kevyitä kertasinkoja

Nammo Lapuan kanssa tehdyn sopimuksen arvo on noin 58 miljoonaa euroa.

Puolustusvoimat

Uusien kertasinkojen toimitukset alkavat ensi vuonna.

Nammo Lapuan kanssa tehdyn sopimuksen arvo on noin 58 miljoonaa euroa.

Puolustusvoimat vahvistaa panssaritorjuntakykyään hankkimalla lisää kevyitä 66 KES 12 -kertasinkoja. Singot toimittaa Nammo Lapua ja sopimuksen arvo on 58 miljoonaa euroa. Hankintaa voidaan pitää lukumäärällisesti merkittävänä.

–  Saamillamme lisäresursseilla täydennämme puolustustarvikkeiden varastojamme monin tavoin. Kertasinkojen hankinnalla kotimaasta vahvistamme myös kotimaista puolustusteollisuutta ja työllisyyttä, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toteaa ministeriön tiedotteessa.

66 KES 12 -kertasinkoja on kahta tyyppiä. PST-versio on tarkoitettu  rynnäkkö- ja kuljetuspanssarivaunuja vastaan.  66 KES 12 RAK on puolestaan eräänlainen asutuskeskusversio, joka on tarkoitettu hajottamaan rakenteita  ja niiden takana olevien kohteita. Kummassakin mallissa on edeltäjäänsä 66 KES 88 -kertasinkoa parempi läpäisykyky ja käytettävyys.

–  Kevyt kertasinko on jokaisen taistelijan perusase, jonka suorituskyky on erinomainen kevyesti panssaroituja maaleja vastaan. Ase on helppokäyttöinen, varmatoiminen ja Suomen olosuhteisiin hyvin soveltuva. Se on myös yhteensopiva taistelijan varustuksen ja uusien pimeätoimintavälineiden kanssa. Tämä on merkittävä panssarintorjuntakykyä täydentävä lisähankinta, jalkaväen tarkastaja eversti Juhana Skyttä Maavoimien esikunnasta toteaa.

KES:n tehokas ampumaetäisyys on 250 metriä. Panssarintorjuntaversio painaa 3,4 kg ja läpäisee 450 mm panssariterästä. Asutuskeskustaisteluversio painaa 3,7 kg, ja se läpäisee ainakin betonin, kiven ja puun. Vanhan 66 KES 88:n läpäisy on 350 mm. Lisävarusteluna sinkoon on mahdollista liittää myös heijastin- tai punapistetähtäin.

Hankinnat rahoitetaan valtion lisätalousarviosta, joka sisältää lisärahoitusta nopeasti käytettäviin puolustusmateriaalihankintoihin. Kertasinkojen toimitukset alkavat ensi vuonna.

  • Kalusto

Kevyt sinko 55 S 55 kesti palveluksessa 46 vuotta – oli aikanaan alansa kärkituotteita

Kevyt sinko 55 S 55 olisi voinut olla vientimenestys, mikäli markkinat olisivat olleet raumalaisille avoimina.
  • Puolustusvoimat

Puolustusvoimat hankkii 155 mm:n tykistön ampumatarvikkeita

Hankinnan kokonaisarvo on noin 5 miljoonaa euroa. Ampumatarvikkeet toimittaa Nammo Lapua oy.