• Puolustusvoimat

Reserviläiset tutkivat koronavirusnäytteitä kertausharjoituksessa – ”He ovat terveysalan ammattilaisia”

Suojelun erikoisharjoitus testaa myös THL:n ja Puolustusvoimien välisen viranomaisyhteistyön toimivuutta.

Antti Kauppinen

Reservin alikersantit Leevi Kuutti ja Minna Pulkkinen harjoittelevat koronatestien tekemistä ja tulosten analysointia tällä viikolla.

Puolustusvoimat palasi hetkellisesti entisen Keskussotilassairaala 1:n lähistölle Helsingin Tilkanmäelle, kun Porin prikaatin Suojelun osaamiskeskuksen järjestämä kertausharjoitus toi alueelle liikuteltavan kenttälaboratorion.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Tilkan kampukselle maanantaina pystytetyssä laboratoriossa on tarkoitus harjoitella perjantaihin saakka koronatestien tekemistä ja tulosten analysointia sekä kouluttaa henkilöitä COVID-19-diagnostiikkaa varten.

Kenttälaboratorio on osa suojelun erikoisosaston kertausharjoitusta. Harjoituksen johtajan, kapteeni Karri Kinisjärven mielestä on tärkeää, että joukko pystyy harjoittelemaan koronapandemian aiheuttamasta poikkeusoloista huolimatta.

– Harjoitusjoukon piti alun perin osallistua Tanskassa järjestettävään sotaharjoitukseen, joka kuitenkin peruttiin koronapandemian vuoksi, Kinisjärvi kertoi mediatilaisuudessa maanantaina.

Yhteensä harjoitukseen osallistuu 43 reserviläistä, joista seitsemän on sijoitettuna Tilkanmäelle. Kinisjärven mukaan kaikki kenttälaboratoriossa toimivat henkilöt ovat reserviläisiä.

– Palkattu henkilökunta tukee toimintaa harjoituksessa, mutta varsinaisesta työskentelystä vastaavat reserviläiset, jotka ovat siviiliammateiltaan terveysalan ammattilaisia kuten esimerkiksi laborantteja.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Reservin yliluutnantti Elias Dahlsten uppoutui työhönsä kertausharjoituksessa. Kuva: Antti Kauppinen

Harjoitus on osa THL:n ja Puolustusvoimien viranomaisyhteistyötä, ja kumppanit ovatkin kehittäneet laboratorion yhdessä kansainvälisiä kriisinhallintatehtäviä varten. Yksi harjoitusten tarkoituksista on myös testata, miten kenttälaboratoriota voisi hyödyntää COVID-19-diagnostiikassa THL:n tukena, jos koronatilanne niin vaatisi.

Mediatilaisuudessa THL:n johtaja Mika Salminen korosti, että kenttälaboratorio on vain pieni osa Puolustuvoimien ja THL:n välistä yhteistyötä.

– Puolustusvoimat on meille tärkeä partneri. THL:n vastuulla on seurata Suomen tartuntatautitilannetta, ja näytteitä laitokselle tulee terveyskeskusten lisäksi esimerkiksi varuskunnista. Nyt kyseessä on harjoitus, mutta tarvittaessa Puolustusvoimien kenttälaboratorio voisi toimia virka-apuna näytteiden analysoinnissa.

THL toimittaa kenttälaboratorioon koronavirustestinäytteet, jotka analysoidaan kuten mitkä tahansa näytteet.

– Emme kuitenkaan tee johtopäätöksiä, vaan toimitamme analysoidun datan eteenpäin THL:lle. Mielestäni on hyvä päästä harjoittelemaan sitä, miten Puolustusvoimat voi tarvittaessa tukea terveysviranomaisia tilanteen niin vaatiessa, kertoi harjoitukseen osallistuva reservin yliluutnantti Elias Dahlsten.

Helsingin lisäksi harjoitusjoukkoja toimii 14.–25. syyskuuta välisenä aikana myös Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueilla. Harjoitusjoukkojen muut osat keskittyvät kapteeni Kinisjärven mukaan suojelutiedusteluun, lääkintään, puhdistukseen ja näytteenottoon.

Liikuteltava kenttälaboratorio tuotiin Helsingin Tilkanmäelle. Kuva: Antti Kauppinen