• Kalusto

Ruotsi ostaa yli 300 Patrian panssaroitua 6×6-ajoneuvoa

Hankinnan arvo on noin 470 miljoonaa euroa. Ruotsissa nimellä Pansarterrängbil 300 kutsuttavia ajoneuvoja sijoitetaan eri puolille maata.

Patria

Myös Suomi on hankkinut viime vuosina Patrian 6x6-ajoneuvoja, yhteensä 131 kappaletta.

Ruotsi ostaa Patrialta 321 panssaroitua ajoneuvoa. Sopimuksen arvo on noin 470 miljoonaa euroa.

Kuusipyöräistä Patrian 6×6-ajoneuvoa kutsutaan Ruotsissa nimellä Pansarterrängbil 300. Ne sijoitetaan Livgardet-rykmenttiin Kungsängenissä ja useisiin muihin yksiköihin ympäri maata. Aiemmin Patria on toimittanut Ruotsille 20 6×6-ajoneuvoa erillisellä sopimuksella vuonna 2023.

Myös Suomen puolustusvoimat on hankkinut samoja ajoneuvoja viime vuosina 131 kappaletta. Varusmiehille ajoneuvon käytön koulutus käynnistyy ensimmäisenä Porin prikaatissa, tämän vuoden alussa.

Modulaarinen, erilaisiin tarkoituksiin soveltuva ajoneuvo tarjoaa suojaa 12 hengelle. Patrian mukaan ajoneuvoa käytetään Ruotsissa joukkojenkuljetuksen lisäksi komento- ja valvontatehtäviin ja ambulanssinakin.

– Ruotsi on meille yhä tärkeämpi markkina-alue, ja olemme iloisia voidessamme tukea Ruotsin puolustusvoimia niiden merkittävän laajentumisen aikana. Olemme luottavaisia, että pystymme tekemään toimitukset nopeasti, kuten olemme aiemmin tehneet. Pansarterrängbil 300 -ajoneuvo on erinomainen esimerkki suomalais-ruotsalaisesta yhteistyöstä, sillä ajoneuvo on suunniteltu alusta alkaen pohjoismaisiin olosuhteisiin ja merkittävä lisäarvo saadaan paikallisilta toimittajilta, esimerkiksi ajoneuvon moottorin ja panssaroidun teräksen osalta, Patrian Pohjoismaiden markkina-alueen johtaja Mats Warstedt sanoo tiedotteessa. 

Suomessa ajoneuvo tunnetaan myös nimellä Patria XA-300.