• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Puolustusvoimille hankitaan 40 uutta Patrian panssaroitua ajoneuvoa – arvo noin 44 miljoonaa euroa

Varusmiehille aletaan kouluttaa ensimmäisten Patria 6x6 -ajoneuvojen käyttöä vuoden 2024 alussa. Ajoneuvoon voidaan kiinnittää erilaisia aseita kuten ilmatorjuntakonekivääri tai raskas konekivääri.

Patria

Puolustusvoimat oli kesällä 2023 sopinut Patrian kanssa 91:n 6x6-ajoneuvon hankinnasta. Hankintaan sisältyi lisävaraus 70 ajoneuvolle. Varauksesta Puolustusvoimien logistiikkalaitos lunastaa nyt 40 ajoneuvoa.

Puolustusvoimat hankkii lisää panssaroituja Patria 6×6 -miehistönkuljetusajoneuvoja. Puolustusvoimien logistiikkalaitos tiedotti torstaina lunastavansa lisähankintavarauksen kesäkuussa 2023 Patrian kanssa allekirjoitetusta sopimuksesta. Logistiikkalaitos ja Patria allekirjoittivat kesällä sopimuksen 91:stä 6×6-ajoneuvosta varusteineen, johon sisältyi lisähankintavaraus 70 ajoneuvolle. Logistiikkalaitos lunastaa nyt lisähankintavarauksesta 40 Patria 6×6 -ajoneuvoa. Arvoltaan lisähankinta on noin 44 miljoonaa euroa.

Patria on luovuttanut sarjatilauksesta ensimmäisiä kymmeniä 6×6-ajoneuvoja Porin prikaatille, jossa varusmiehiä aletaan kouluttaa ajoneuvon käyttöön vuoden 2024 alussa.

Patria 6×6 on kuusipyöräinen ajoneuvo, kuten nimi kertoo. Se tunnetaan Puolustusvoimissa myös nimellä Patria XA-300. Kaikki erillisjousitetut pyörät ovat vetäviä. Parin hengen miehistön lisäksi ajoneuvoon mahtuu kymmenen taistelijaa kyytiin. Ajoneuvoon voidaan kiinnittää aselavettiin 12,7 mm ilmatorjuntakonekivääri, 12,7 mm raskas konekivääri, 40 mm kranaattikonekivääri tai PKM-konekivääri. Ajoneuvossa on myös kaksi niveljalustaa PKM:lle.

­– Hankinta on osa valtioiden välistä CAVS (Common Armoured Vehicle System) -yhteishanketta, jossa ovat Suomen lisäksi mukana Latvia, Ruotsi ja Saksa. Vuoden 2023 aikana toimitukset käynnistettiin myös Ruotsiin ja Latviaan, ja ne ovat olleet käynnissä jo vuodesta 2021. Valtioiden ja Patrian välisellä läheisellä ja erinomaisella yhteistyöllä hanketta on saatu vietyä nopeasti eteenpäin. Yhteishankkeen tutkimus- ja kehityssopimus allekirjoitettiin vuoden 2020 lopulla, joten jo kolmessa vuodessa on saatu käynnistettyä toimitukset kolmeen maahan, Patria Suomen toiminnoista vastaava Jussi Järvinen sanoo Patrian tiedotteessa.

Hiljattain Puolustusvoimien kerrottiin hankkivan myös uusia Sisu GTP 4×4 -maastoajoneuvoja.