Ruotuväki-lehden selvityksen mukaan suurimmat puolueet kannattavat naisiakin koskevien kutsuntojen järjestämistä. Siitä, miten ne järjestettäisiin, ei tosin ole yhtenäistä linjaa.
Pääministeripuolue keskusta ehdottaa niin sanottuja tulevaisuuskutsuntoja, joissa nuori käy läpi asevelvollisuuden suorittamisvaihtoehdot sekä elämäntilanteeseensa, hyvinvointiinsa ja tulevaisuuden suunnitelmiinsa liittyviä asioita eri alojen ammattilaisten kanssa. Tässä mallissa asevelvollisuus olisi pakollinen vain miehille.
Kokoomus kannattaa naisten osallistumista kutsuntoihin. Sininen tulevaisuus aikoo linjata maanpuolustukseen liittyvän kantansa tarkemmin syksyn aikana, mutta toteaa maanpuolustuksen olevan kaikkien velvollisuus. Lähtökohtaisesti puolue suhtautuu myönteisesti maanpuolustuksen kehittämiseen ja naisten rooliin maanpuolustuksessa, Ruotuväki kertoo.
Vasemmistoliitto ja KD eivät kannata ideaa
Vasemmistoliitto ei kannata kutsuntojen järjestämistä naisille. Kristillisdemokraatit ei järjestäisi koko ikäluokalle kutsuntoja, koska siitä syntyy kustannuksia, eikä kaikille pakolliselle asepalvelukselle ole tarvetta. Sen sijaan KD lisäisi vapaaehtoisen maanpuolustuksen mainostamista kouluissa ja oppilaitoksissa.
Muista oppositiopuolueista SDP esittää valtioneuvoston toteuttavan ensi kaudella selvityksen koko ikäluokkaa koskevien asevelvollisuuskutsuntojen ja sukupuolineutraalin kansalaispalveluksen aloittamisesta.
Perussuomalaiset kannattaa naisten osallistumista kutsuntoihin tai muuta järjestelyä, joka edesauttaa maanpuolustustietouden leviämistä ja kokonaisturvallisuutta.
Vihreät siirtyisi Ruotsin mallin suuntaan, jossa miehistä ja naisista valitaan osa asepalvelukseen.
RKP:n kanta on, että varusmiespalveluksessa tehtäviin valintoihin tulee suhtautua sukupuolineutraalisti, jotta parhaat valikoituvat oikeisiin paikkoihin sukupuolesta riippumatta.
Lue myös:
3.3.2017 Naisten asepalvelus suositumpi kuin koskaan
17.10.2016 Anna Korhonen on harvinainen nainen RUK:n apukouluttajana