• Kalusto
  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Sako valmistaa MPK:n uudet kiväärit

AR-15 -tyyppiset aseet toimitetaan pääosin ensi vuoden aikana.

Sako

MPK:n mukaan kivääri perustuu samoille pohjille, joita Sako toimittaa tulevaisuudessa myös Puolustusvoimille.

MPK on tehnyt suomalaisen asevalmistaja Sakon kanssa sopimuksen uusista koulutuskäyttöön tulevista kivääreistä. Pääasiassa ensi vuoden aikana MPK:lle toimitettavat aseet ovat AR-15 -tyyppisiä 5,56×45 kaliiperin kiväärejä. MPK:n mukaan kivääri perustuu samoille pohjille, joita Sako toimittaa tulevaisuudessa myös Puolustusvoimille.

MPK hankki vuonna 2020 eteläkorealaiselta Dasan Machineriesilta AK-pohjaiset kiväärit, mutta useiden toimintahäiriöiden takia aseet menivät lopulta käyttökieltoon. Sittemmin koulutusorganisaatio teki hankintapäätöksen saman valmistajan korvaavista AR-15 -tyyppisistä kivääreistä, joista MPK teki aiemmin tänä vuonna sopimuksen Armorian kanssa.

Uudet Sakon kiväärit tulevat tulevaisuudessa eteläkorealaisten kiväärien rinnalle.

– Tämä valinta on tehty perusteellisten kenttäkokeiden pohjalta. Kaikki testit ja kenttäkokeet ovat tehty järjestelmällisesti ja haastavat olotkin huomioiden. Hakuprosessissa kaikki olivat samalla viivalla, mutta on tällä lopputuloksella toki huoltovarmuuden kannalta merkitystä, MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo viittaa suomalaisvalmistajaan.

Lehtisalon mukaan asehankinta tuo paljon lisäulottuvuuksia myös MPK:n koulutukseen.

– Meidän päätehtävä ei ole ammuttaminen, se on maanpuolustusjärjestöillä. Tämä määrä aseita eri puolille Suomea tuottaa lisäarvoa ase- ja ampumakoulutukselle. Pystymme tarjoamaan koulutusta ammunnasta kiinnostuneille entistäkin tasapuolisemmin.

Hankinnan kokonaisarvo on noin 1,6 miljoonaa euroa. MPK ei kerro aseista edes suuntaa antavaa lukumäärää. Aseet toimitetaan pääasiassa ensi vuonna ja koulutusta uusilla kivääreillä on tarkoitus aloittaa jo kevään aikana.

MPK:n kiväärihankinnat ovat olleet aiempien vuosien takaiskuista johtuen pitkä projekti, joka nyt kuitenkin näyttäisi lähestyvän maalia. Lehtisalo on prosessin viimeisimpiin käänteisiin tyytyväinen.

– Olen tyytyväinen. Koulutus on meillä pääasia ja nyt ihmisillä on maanpuolustustahto erittäin korkealla ja sitä kautta myös halu osallistua erilaisiin koulutuksin korkealla. Tähän saumaan tällä hankinnalla on iso merkitys.

  • Kalusto

Uusien rynnäkkökiväärien hankinta etenee – Suomi ja Ruotsi hankkivat yhteisen käsiaseperheen Sakolta