• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Uusien rynnäkkökiväärien hankinta etenee – Suomi ja Ruotsi hankkivat yhteisen käsiaseperheen Sakolta

Suomi hankkii ensimmäisessä vaiheessa rynnäkkökivääreitä ja henkilökohtaisia suoja-aseita kenttätesteihin.

Kuva: Sako, käsittely: Tuomas Kaarkoski

Havainnekuva uudesta rynnäkkökivääristä kaliiperissa 7.62x51. Ruotsin puolustusmateriaaliviraston hankinta kattaa tässä vaiheessa rynnäkkökiväärejä myös kaliiperissa 5.56x45.

Suomi ja Ruotsi ottivat maanantaina merkittävän askeleen uusien rynnäkkökiväärien hankintaan. Maiden puolustusvoimat allekirjoittivat puitesopimuksen yhteisestä käsiaseperheestä Sako oy:n kanssa. Suomi hankkii ensimmäisessä vaiheessa rynnäkkökivääreitä ja henkilökohtaisia suoja-aseita kenttätesteihin. Hankinnan arvonlisäverollinen yhteisarvo on noin 0,7 miljoonaa euroa. Suomen puolustusvoimat ei tässä vaiheessa kerro tilauksensa kokonaisarvoa.

Lue myös: MTV: Uuden rynnäkkökiväärin kaliiperikysymys vielä auki

Puitesopimuksen kesto on 10 vuotta, ja sitä voidaan jatkaa kolmella seitsemän vuoden optiokaudella vuoteen 2053 asti.

– Tulevalla käsiaseperheellä valmistaudutaan korvaamaan asteittain Puolustusvoimien nykyiset rynnäkkökiväärit, itselataavat tarkkuuskiväärit ja raskaat tarkkuuskiväärit. Puolustusvoimat valmistautuu luopumaan nykyisistä asejärjestelmistä vaiheittain, millä varmistetaan nykyisen järjestelmän hallittu ja kustannustehokas luopuminen, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja kenraalimajuri Jari Mikkonen toteaa Sakon tiedotteessa.

RK 62 -rynnäkkökiväärin korvaaja on ollut jo pitkään kehitteillä. Maavoimien silloinen komentaja Petri Hulkko kommentoi lokakuussa 2021 suunnitelmia uusista rynnäkkökivääreistä.

Sakon tarkkuuskiväärejä puolestaan on esitelty tässä Reserviläisen artikkelissa.

Ruotsin ensimmäinen sopimus kattaa aseita noin 875 miljoonan Ruotsin kruunun eli 78 miljoonan euron arvosta. Ruotsin puolustusmateriaaliviraston hankinta kattaa tässä vaiheessa rynnäkkökiväärit kaliiperissa 5.56×45 ja 7.62×51 sekä tarkka-ampujan kiväärit kaliiperissa 7.62×51 ja .338 Lapua Magnum (8.6mm). 

Uudet hankittavat aseet korvaavat Ruotsissa tällä hetkellä käytössä olevat rynnäkkökiväärit AK4 ja AK5 sekä tarkkuuskiväärin Psg90.

– Allekirjoitetulla sopimuksella on merkittävä vaikutus Sakon liiketoiminnan kasvulle ja molempien maiden puolustuskyvylle ja huoltovarmuudelle. Sakon tuotteilla voidaan varmistaa, että sekä Suomen että Ruotsin puolustusvoimilla on käytössään huipputuotteet maiden turvallisuuden varmistamiseen. Sopimuksella on suuri vaikutus pitkälle tulevaisuuteen ja sen työllisyysvaikutus Sakolle on merkittävä, Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen sanoo. 

– Se, että Ruotsi ja Suomi hankkivat yhtenäisen asejärjestelmän samalta valmistajalta, lisää mahdollisuuksia yhteistyöhön aseiden käytön, harjoittelun, kehitystyön ja ammushankinnan osalta. Suomalaisen asevalmistajan valinta tuo turvallisuutta pitkän aikavälin asehankintoihin, Ruotsin puolustusmateriaaliviraston maajärjestelmäosaston johtaja Jonas Lotsne sanoo.

Ennen toimitusten alkamista kullekin asetyypille tehdään laajamittaiset testit, joissa laatua, aseiden käsittelyä ja ergonomiaa testataan vaihtelevissa olosuhteissa.

Lue myös

  • Kalusto

MTV: Uuden rynnäkkökiväärin kaliiperikysymys vielä auki

Suomi pyrkii Nato-yhteensopiviin kaliipereihin. Puitesopimukset tietävät runsaasti uusia työpaikkoja Sakon Riihimäen tehtaalle.
  • Kalusto

Sakolta uusia tarkkoja työkaluja

Usein mainitaan, miten Suomi on tykistön suurvalta. Samassa sarjassa painivat myös tarkka-ampujamme. Simo Häyhän tunnettuus maailmalla on edelleen häkellyttävä.