• Kalusto
  • Puolustusvoimat

MTV: Uuden rynnäkkökiväärin kaliiperikysymys vielä auki

Suomi pyrkii Nato-yhteensopiviin kaliipereihin. Puitesopimukset tietävät runsaasti uusia työpaikkoja Sakon Riihimäen tehtaalle.

Paavo Airo

RK 62 -rynnäkkökiväärejä on modernisoitu, mutta "jossain vaiheessa RK 62 ja RK 95 tulevat käyttöikänsä päähän", eversti Juhana Skyttä toteaa MTV:lle. Arkistokuvassa esillä RK 62M.

Suomen kerrottiin maanantaina hankkivan Sakolta testierän uusia rynnäkkökiväärejä, joilla on tarkoitus korvata asteittain nykyiset RK 62:t ja RK 95:t. Riihimäellä toimiva Sako solmi Suomen ja Ruotsin kanssa puitesopimuksen yhteisestä käsiaseperheestä, mutta vielä ei ole selvää, minkä kaliiperin rynnäkkökiväärejä Suomi päätyy lopulta käyttämään. Testisarja kattaa tässä vaiheessa rynnäkkökiväärejä sekä kaliiperissa 5.56×45 että 7.62×51.

Lue myös: Uusien rynnäkkökiväärien hankinta etenee – Suomi ja Ruotsi hankkivat yhteisen käsiaseperheen Sakolta

Suomen nykyisten rynnäkkökiväärien kaliiperi on 7.62×39.

MTV:n haastattelema jalkaväen tarkastaja eversti Juhana Skyttä kertoo, että Suomi pyrkii Nato-yhteensopiviin kaliipereihin ja seuraa myös, mitä maailmalla tapahtuu.

– Keskusteluissa on ollut paljon esillä Yhdysvaltain 6,8-kaliiperin kokeilut. Myös tätä seurataan Suomessa, Skyttä sanoo MTV:lle.

RK 62 -rynnäkkökiväärejä on modernisoitu viime vuosina, eivätkä ne heti ole käymässä vanhoiksi. Ikuisesti ne eivät kuitenkaan kestä.

– Jossain vaiheessa RK 62 ja RK 95 tulevat käyttöikänsä päähän. Ensivaiheessa korvataan ensilinjan joukkojen aseet, pikkuhiljaa kaikkien joukkojen, Skyttä sanoo.

Maanantaina solmitun puitesopimuksen kesto on 10 vuotta, ja sitä voidaan jatkaa kolmella optiokaudella aina vuoteen 2053 asti.

Ruotsi korvaa uusilla rynnäkkökivääreillä nyt käytössä olevat AK4- ja AK5-rynnäkkökiväärit. Myös Ruotsissa aseita testataan ennen varsinaisten toimitusten alkamista.

Hämeen Sanomien mukaan tuoreet puitesopimukset tietävät arviolta 70 uuden työpaikan syntymistä Riihimäen tehtaalle.

Sako kuuluu nykyään italialaisen Berettan omistukseen. Sen tuotteet ovat tunnettuja maailmalla. Helmikuussa Sako kertoi toimittavansa NYPD:n erikoisyksikölle Sako TRG M10 -tarkkuuskiväärejä, joita myös Suomen maavoimat hankkii.

– Meillä on nyt tilauskirjassa 100 miljoonan euron toimitukset sotilasaseista, Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen sanoo Hämeen Sanomille.

Lue myös

  • Historia

Sotasaaliita ja kotimaisia rynnäkkökiväärejä – jalkaväen perusaseiden joukko on ollut kirjava

Uusin päivitys suomalaisen taistelijan perusaseistukseen on rynnäkkökivääri RK 62M, josta on kolme eri muunnosta.