• Puolustusvoimat

Sodankylässä koulutetaan taas selviytymistaitoja Nato-kumppaneille – videolla esitellään avannosta pelastautumista kaikessa rauhassa

Jääkäriprikaatin talvisodankäynnin kurssilla on suomalaisten lisäksi osallistujia Yhdysvalloista, Kanadasta, Ranskasta ja Iso-Britanniasta.

Nato

Avannosta pelastautuminen hiihtovarusteissa on yksi perinteisistä osioista Jääkäriprikaatin talvisodankäynnin kurssilla. Kuva on vuoden 2024 kurssilta.

Jääkäriprikaatissa on parhaillaan käynnissä vuosittainen talvisodankäynnin kurssi. Arktisissa olosuhteissa vaadittavia taitoja koulutetaan suomalaisten sotilaiden lisäksi 12 ulkomaalaiselle sotilaalle, jotka ovat Yhdysvalloista, Kanadasta, Ranskasta ja Iso-Britanniasta. Nato julkaisi Youtube-kanavallaan videon, jolla esitellään toimintaa Sodankylässä. Videolla nähdään klassinen avantoon meneminen sukset jalassa ja sieltä pelastautuminen -24:n asteen pakkasessa. Ylikersantti Christopher Koehler Yhdysvaltojen ilmavoimista saa videolla odotella hetken avannossa, kun suomalainen sotilas puhuttelee häntä vailla kiireen tuntua.

– Uskon, että huumorintaju on varmasti jotain sellaista kansainvälistä sotilaiden välillä, varsinkin niiden, jotka elävät kylmässä, Koehler sanoo videolla.

Talvisodankäynnin kurssien ideana on levittää osaamista muihin Nato-maihin siten, että koulutettavat jakavat tietoa eteenpäin kotimaansa sotilaille.

– Koska olemme osa Natoa, meille on tärkeää, että muut maat pystyvät myös selviämään ja taistelemaan tällaisissa olosuhteissa, suomalainen majuri Mikael Aikio toteaa videolla.

Henkilökohtaisten selviytymistaitojen lisäksi kurssilla koulutetaan taistelutekniikkaa ja toimintakyvyn ylläpitämistä. Kurssilaisille opetetaan muun muassa pukeutumisen, nesteen, levon ja ravinnon merkitys toimintakyvyn säilyttämisessä talviolosuhteissa sekä niiden soveltamisen eri tilanteissa. 

Kurssilla on koulutusvaihe ja soveltava vaihe. Kurssin kesto on 4.–17. tammikuuta.

Lue myös

  • Puolustusvoimat

Kansainvälinen yhteistyö lisääntyy Jääkäriprikaatissa

Arktinen alue on nostanut merkitystään Natossa, ja Suomessa pohjoisen asiat osataan parhaiten Jääkäriprikaatissa. Sieltä katsottuna puheet pohjoisen tärkeydestä ovat alkaneet konkretisoitua vasta liittoutumisen jälkeen.