• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Suomelta lisää Leopard 2 -raivausvaunuja Ukrainaan

Suomi lähettää loputkin kolme Leopard 2 -raivauspanssarivaunuaan Ukrainan avuksi.

Puolustusministeriö

"Leopard 2 -raivauspanssarivaunut sopivat Ukrainan oloihin erittäin hyvin", kommentoi Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen Reserviläisen haastattelussa.

Suomi ilmoitti torstaina jälleen uudesta puolustustarvikeavusta Ukrainalle. Tällä kertaa lähetettävään apupakettiin sisältyy kolme Leopard 2 -raivauspanssarivaunua, minkä jälkeen Suomi on lahjoittanut kaikki kuusi Leopard 2 -raivauspanssarivaunuaan Ukrainalle. Suomi teki päätöksen ensimmäisten kolmen Leopard 2 -raivauspanssarivaunun lähettämisestä Ukrainaan helmikuun lopulla. Tuolloin kerrottiin, että vaunut on tarkoitus korvata toisilla vaunuilla, mutta se vie vuosia.

Aiempi päätös Leopardien lähettämisestä Ukrainaan herätti runsaasti keskustelua. Eräiden väitteiden mukaan Leopard 2 -raivauspanssarivaunut olisivat olleet menossa romutettavaksi Suomessa, ellei niitä olisi lähetetty Ukrainaan. Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen kommentoi asiaa Reserviläiselle hiljattain:

– Eivät ne todellakaan mihinkään paaluun olleet menossa. Ensinnäkin vaunut sopivat Ukrainan oloihin erittäin hyvin. Se on totta, että vaunuilla toimiminen joka puolella Suomea talvioloissa on vaikeaa. Eteläisessä Suomessa on kuitenkin paljon alueita, joissa ne olisivat yhä käyttökelpoisia. Vaunut eivät ole mitään hylkytavaraa ja ne ovat ehkä vähiten ajettuja meidän kaikesta Leopard 2A4 -kalustosta. Ne lähtevät varmasti käyntiin ja tekevät sen työn, joka niiden on tarkoitus tehdä, Heiskanen sanoi.

Heiskasen laajempi haastattelu on luettavissa Reserviläisen näköislehdessä.

Nyt lähetettävän 14. puolustustarvikelähetyksen myötä Suomi on toimittanut Ukrainalle puolustustarvikkeita arviolta noin 910 miljoonan euron arvosta. Tämän viimeisimmän erän arvo on noin 161 miljoonaa euroa.

Suomalaiset myös kouluttavat ukrainalaisia Leopard 2 -raivauspanssarivaunujen käyttöön ja kunnossapitoon liittyen.

Leopardien lisäksi Suomi toimittaa tällä kertaa raskaita aseita ja ampumatarvikkeita Ukrainalle.

– Ukrainan puolustustaistelun kannalta kaikki materiaaliapu on elintärkeää. Jatkamme määrätietoisesti Ukrainan tukemista Venäjän raakalaismaisen hyökkäyksen torjumiseksi, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi ministeriön tiedotteessa.