• Kalusto

Suomen F-35-hävittäjille ohjuksia, joiden kantama on yli 900 kilometriä – ”Lisää puolustuskykyämme merkittävästi”

Suomi hankkii JASSM-ER-risteilyohjuksia, joita on vain harvalla maalla Yhdysvaltojen lisäksi. Suomen Horneteissa on jo lyhyemmän kantaman JASSM-ohjuksia.

Tero Tuominen

Lockheed Martin AGM-158A Joint Air-to-Surface Standoff Missile -risteilyohjuksen (JASSM) harjoitusversio kiinnitettynä Satakunnan Lennoston Ilmataistelukeskuksen F/A-18C Hornet -hävittäjän siiven alla. Ohjus on varustettu ennen lentoa poistettavilla suojuksilla. Runkoripustimessa tutkahakuinen AIM-120 AMRAAM -ilmataisteluohjus.

Puolustusministeriö ilmoitti perjantaina Suomen hankkivan pitkän kantaman ilmasta maahan -ohjuksia, jotka tunnetaan nimellä JASSM-ER. F-35-hävittäjiin hankittavien ohjusten kantama on yli 900 kilometriä, johon lyhenne ER eli Extended Range viittaa. Suomella on jo 2010-luvun lopulta asti ollut lyhyemmän kantaman JASSM-risteilyohjuksia F/A-18C Hornet -hävittäjien käytössä. Niillä voidaan tuhota pistemaaleja yli 370 kilometrin päästä. Ohjus on siis Ilmavoimille tuttu, mutta kantamaa saadaan huomattavasti lisää.

Yhdysvaltojen kongressi antoi hyväksyntänsä JASSM-ER-ohjusten myymiselle Suomelle vuonna 2020, ennen kuin päätös F-35-hankinnasta tehtiin.

JASSM-risteilyohjuksia kutsutaan puolustuskykyä merkittävästi parantavaksi kynnysasejärjestelmäksi. JASSM-ohjukset on varustettu häiveominaisuuksilla, ja niillä voidaan iskeä esimerkiksi johtokeskuksiin, ohjuspattereihin, lentokenttien konesuojiin, tutkajärjestelmiin tai ammusvarikoille. JASSM hakeutuu maaliinsa metrien tarkkuudella, jos se saa täsmätiedon kohteen sijainnista esimerkiksi satelliittikuvamateriaalin avulla.

Vuonna 2018 Reserviläinen esitteli JASSM-ohjuksia kattavasti. Tuolloin kerrottiin, että JASSM-ohjuksia oli myyty vain Australialle, Puolalle ja Suomelle. Tänä vuonna Saksan ja Hollannin on kerrottu olevan hankkimassa JASSM-ER-ohjuksia. Myös Japanille on myönnetty lupa JASSM-ER-ohjusten hankintaan. Yhteensä käyttäjämaita on Yhdysvaltojen lisäksi hyvin vähän.

Suomen puolustusministeriö ei kerro, montako JASSM-ER-ohjusta hankitaan tai paljonko ne maksavat. Ohjukset toimitetaan tulevien F-35-hävittäjien käyttöönoton aikataulussa.

– Asevaikutuksen kantamalla on edelleen keskeinen merkitys taistelukentällä. Nyt tehtävä hankinta parantaa näiltä osin Puolustusvoimien suorituskykyä merkittävästi, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo tiedotteessa.

– Asevaikutuksen kantama, tarkkuus ja selviytymiskyky edesauttavat oleellisesti omia vastatoimiamme mahdollisen hyökkääjän pysäyttämiseksi. Nyt tehtävä hankinta lisää puolustuskykyämme F-35-koneen muiden ominaisuuksien ohella merkittävästi, kommentoi puolestaan F-35-hankejohtaja, eversti evp. Henrik Elo Puolustusvoimien tiedotteessa.

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

Ilmavoimien JASSM-risteilyohjus valmiina käyttöön

Suomi sai keväällä uuden kynnysasejärjestelmän, kun Hornet-hävittäjien JASSM-risteilyohjus – tai rynnäkköohjus, kuten sitä Ilmavoimissa kutsutaan – saatiin käyttöön.