• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Suomen reserviläisjoukkue kahdeksas 20:n joukkueen kansainvälisessä kyberharjoituksessa

25 eri maan ja 800 osallistujan Locked Shields -harjoituksessa puolustettiin ilmavoimien tukikohtaa kuvitteellisessa valtiossa.

MPK

Locked Shields 2017 -harjoitukseen osallistui noin 800 henkilöä. Suomalaiset reserviläiset työskentelivät etäyhteyksien päässä kotimaassa.

Naton kyberosaamiskeskuksen (CCDCOE) järjestämä Locked Shields 2017 -kyberharjoitus kokosi maailmanlaajuisesti yhteen noin 800 osallistujaa 25 eri maasta. Erilaista aiempien vuosien harjoituksiin verrattuna oli Maanpuolutuskoulutusyhdistuksen (MPK) reserviläisistä koostuvan joukkueen osallistuminen peliin. Reserviläisten osallistuminen harjoitukseen on kansainvälisestikin harvinaista. Tyypillisesti eri maiden joukkueet koostuvat puolustusvoimien tai muiden kansallisten viranomaisten palkatusta henkilökunnasta. Tänä vuonna Suomi osallistui harjoitukseen reserviläisryhmän lisäksi myös Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien henkilöstöstä kootulla yhteisellä ryhmällä. 

Pääasiassa kansalliset ryhmät toimivat kukin omasta maastaan käsin. Myös Suomen reserviläisryhmä ja Suomen ja Ruotsin yhteinen ryhmä osallistuivat harjoitukseen etäyhteyksien avulla Suomesta. Pelin johto toimi Virossa.

Alojensa ammattilaisia

Locked Shields 2017 –harjoituksen reserviläisjoukkue koostui it-alan ammattilaisista eri puolilta Suomea. Osa työskentelee siviilissä alan yrityksissä, osa viranomaistehtävissä. Suurin osa ryhmän jäsenistä on aktiivisesti mukana MPK:n toiminnassa esimerkiksi kouluttajina.

It-asiantuntijoiden lisäksi tiimissä toimivat muiden muassa kaksi asianajajaa ja kaksi toimittajaa. Suomen reserviläisjoukkue sijoittui ensimmäisessä Locked Shieds -harjoituksessaan kahdeksanneksi. Kaikkiaan joukkueita oli 20. 

Locked Shields2

It-asiantuntijoiden lisäksi suomalaisreserviläisten tiimissä toimivat muiden muassa kaksi asianajajaa ja kaksi toimittajaa. Kuva: MPK

Suositut kyberkoulutukset

Puolustusvoimat kutsui reserviläiset Locked Shields 2017 -harjoitukseen MPK:n esityksestä. Kyberkoulutukset ovat suosituimpien joukossa MPK:n tarjoamassa ei-sotilaallisessa koulutuksessa. Suosittuja ovat myös informaatioturvallisuus- ja OSINT (open source intelligence) -koulutukset. 

MPK järjestää kyberperuskursseja, jotka ovat avoimia pääasiassa kaikille 18 vuotta täyttäneille suomalaisille. Kyberjatko ja -erikoiskursseille voivat osallistua kyberin perustiedot joko MPK:n kursseilla tai muutoin hankkineet henkilöt. Osallistujien ei tarvitse olla it-alan ammattilaisia, vaan harrastuneisuus asiaan riittää. 

MPK:n kyber- ja muu kurssitarjonta löytyy osoitteesta www.mpk.fi/koulutuskalenteri

Mikä Locked Shields?

Locked Shields on Naton kyberosaamiskeskuksen vuosittain järjestämä harjoitus. Vuosi vuodelta harjoituksessa on siirrytty yhä enemmän hienostuneempiin teknisiin järjestelmiin. Tavoitteena on harjoittaa osallistujia valmistautumaan entistä paremmin mahdollisiin kyberhyökkäyksiin sekä puolustautumaan hyökkäyksiltä. 

Peliskenaarioon perustuva verkonpuolustusharjoitus keskittyy tietoturva-alan asiantuntijoiden koulutukseen. Tavoitteena on harjoittaa asiantuntijoita, jotka päivittäin työskentelevät kansallisten it-järjestelmien turvaamiseksi. 

Vuoden 2017 harjoituksessa puolustuksessa toimivien tiimien tehtävänä oli puolustaa ilmavoimien tukikohtaa kuvitteellisessa valtiossa. Peliskenaarion mukaan tukikohtaa vastaan tehtiin useita vakavia hyökkäyksiä. Hyökkäykset kohdistuivat tukikohdan sähköntuotantoon, komento- ja kontrollijärjestelmiin, miehittämättömiin lennokkeihin sekä muihin operationaalisiin kohteisiin. 

Harjoituksen aikana tiimit joutuvat intensiivisen paineen alle pitääkseen verkot ja palvelut toimivina mielikuvitusvaltiossa. Tiimien tehtäviin kuului muun muassa hyökkäysten estäminen, tekninen selvitys, laki- ja mediatehtäviin vastaaminen sekä hyökkäysmekanismien selvittäminen.