• Vapaaehtoinen maanpuolustus
  • Puolustusvoimat

Suomi aikoo sijoittaa vapaaehtoisia reserviläisiä Naton valmiusjoukkoihin

Joukot ovat lähtökohtaisesti valmiudessa kotimaassa mutta osallistuvat Naton harjoituksiin myös ulkomailla. Asiasta kertoi puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Tuomas Kaarkoski

Suomalaiset harjoittelivat Nato-maiden kanssa Niinisalossa keväällä 2023 Arrow-harjoituksessa. Jatkossa Suomi sijoittanee vapaaehtoisia reserviläisiä Naton valmiusjoukkoihin.

Suomi tulee todennäköisesti sijoittamaan vapaaehtoisia reserviläisiä Naton valmiusjoukkoihin lähivuosina. Asiasta kertoi puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) tänään 246. Maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa.

– Nämä joukot ovat lähtökohtaisesti valmiudessa kotimaassa mutta osallistuvat valmiusvuoronsa aikana Naton harjoituksiin myös ulkomailla, Häkkänen sanoi.

Häkkäsen mukaan valmiusjoukkojen palvelussuhteen ehdot on selkiytettävä.

– On selvää, että ilmoittauduttuaan valmiuteen ei vapaaehtoinen reserviläinenkään voi jättäytyä pois joukkonsa harjoituksista tai operaatioista. Tätä varten asevelvollisuuslakia on todennäköisesti tarkastettava ja varmistettava valmiussitoumuksen juridinen velvoittavuus.

Suomi osallistuu ensi vuodesta alkaen Naton rauhanajan yhteisen puolustuksen tehtäviin, ensisijaisesti Meri- ja Ilmavoimien joukoilla. Häkkänen perustelee ratkaisua sillä, että kyseisissä puolustushaaroissa palkattu henkilöstö muodostaa ison osan joukoista, ja se helpottaa osallistumista alkuvaiheessa.

– Pyrkimys on, että reserviläisten valmiusjoukkoihin osallistumisen perusteet olisivat säädösvalmistelun osalta valmiina 1.1.2025. Maavoimajoukkojen osoittaminen Naton rauhanajan tehtäviin edellyttänee vielä valmisteluja. Suomen ja Naton kannalta tarkoituksenmukaisinta alkuvaiheessa olisi Suomen panos meri- ja ilmavoimatehtäviin, Häkkänen sanoi.

Häkkäsen puhe on julkaistu kokonaisuudessaan puolustusministeriön nettisivuilla.