• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Suomi hankkii lisää K9-panssarihaupitseja

K9-panssarihaupitsin koulutus laajenee vuonna 2022 Karjalan prikaatiin.

Paavo Airo

K9-panssarihaupitsien varusmieskoulutus alkoi Panssariprikaatista, ja vuonna 2022 koulutus laajenee Karjalan prikaatiin.

Puolustusvoimat hankkii lisää tela-alustaisia 155 mm K9-panssarihaupitseja. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on hyväksynyt Puolustusvoimien hankintaesityksen viiden panssarihaupitsin hankinnasta, ja tarkoituksena on, että ensi vuonna tehdään vielä päätös toisten viiden panssarihaupitsin hankinnasta.

Kymmenen haupitsin hankintahinnaksi tulee yhteensä arvonlisäverottomana 30 miljoonaa euroa.  

Hankinta on jatkoa vuonna 2017 tehdylle 48 käytetyn K9-panssarihaupitsin hankinnalle Etelä-Koreasta. Sopimukseen sisältyi haupitsien ja tarvikkeiden sekä varaosien lisähankintamahdollisuus.

 

Koulutusta myös Karjalan prikaatiin

Tähän asti K9-panssarihaupitsien käyttöä on koulutettu Panssariprikaatin varusmiehille. Ensi vuonna koulutus aiotaan aloittaa myös Karjalan prikaatissa. Aiemmin suunnitelmissa oli, että koulutus olisi laajentunut Karjalan prikaatiin jo tänä vuonna.

– Tämä lisähankinta on osa pitkäjänteistä työtä tykistön suorituskyvyn kehittämiseksi. Hankituista panssarihaupitseista on saatu erinomaiset kokemukset niin asevelvollisten koulutuksessa kuin ammunnoissakin. Haupitsi soveltuu hyvin asevelvollisten koulutukseen ja käyttöön, tykistön tarkastaja eversti Pertti Holma sanoo Maavoimien tiedotteessa.

K9-panssarihaupitsi tunnetaan myös nimellä K9 Moukari tai kansainvälisesti K9 Thunder.

 

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

”Tätä on äärettömän helppo ajaa” – seurasimme K9 Moukarin ajokoulutusta Panssariprikaatissa

155 mm K9 Moukari -panssarihaupitsien varusmieskoulutus käynnistyi syksyllä Maavoimissa.