• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Terrori-iskut näkyvät Naisten Valmiusliiton koulutussuunnitelmissa – ”Haluamme vastata kansalaisten turvallisuustarpeisiin”

250 naista harjoittelee turvallisuus- ja varautumistaitoja Karjalan lennostossa järjestettävässä Minnatar 2017 -harjoituksessa.

Naisten Valmiusliitto

NASTA-harjoituksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Niillä harjoitellaan niin maasto- kuin turvallisuustaitoja.

Naisten Valmiusliito järjestää 1.–3. syyskuuta jälleen valmiusharjoituksen, joka täyttyi perinteiseen tapaan ilmoittautuneista jo hyvissä ajoin. Siilinjärvellä, Karjalan lennostossa toteutettavaan Minnatar 2017 -harjoitukseen osallistuu noin 250 naista. 

Naisten Valmiusliitto on vuosien aikana kouluttanut noin 10 000:ta naista erilaisillla kursseilla, joilla on opittu turvallisuustaitoja ja poikkeusoloissa tarvittavia taitoja. Tällä kertaa harjoituksessa hyödynnetään Karjalan lennoston tarjoamia mahdollisuuksia. Turvallisuusaiheisten kurssien kuten ensiavun ja alkusammutuksen harjoittelun lisäksi aiheet liittyvät esimerkiksi ilmapuolustukseen. 

Terrori-iskuihin varautumista koulutusohjelmaan?

Viime aikojen terroriteot ovat vaikuttaneet Naisten Valmiusliiton tulevien koulutusten suunnitelmiin. Liitossa mietitään, miten naisia voitaisiin kouluttaa varautumaan terrori-iskuihin ja yllättäviin väkivaltatilanteisiin.

– Liiton järjestämälle koulutukselle on tilausta ja kysyntää tämänhetkisessä turvallisuustilanteessa. Haluamme jatkuvasti kehittää koulutustamme, jotta voimme vastata kansalaisten turvallisuustarpeisiin, mutta myös tukea viranomaisia omissa tehtävissään, Naisten Valmiusliiton pääsihteeri Kaarina Suhonen sanoo.

Naisten Valmiusliiton koulutuksessa ei käytetä aseita. Mikäli liitto kouluttaa esimerkiksi terrori-iskuihin varautumista, ei koulutus ole sotilaallista, kuten ei muukaan liiton koulutus. 

Ikähaarukka 15–80

Minnatar 2017 on yksi liiton pääharjoituksista eli NASTA-harjoituksista tänä vuonna. Harjoitukseen osallistuu kaiken ikäisiä 15-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin. Harjoitus toteutetaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseina Karjalan lennoston tuella. 

Seuraava Naisten Valmiusliiton NASTA-harjoitus Katarina 2018 järjestetään Dragsvikissa 20.–22. huhtikuuta 2018.