• Kalusto

Testissä: J-P Peltosen sissipuukko

Koruton klassikkopuukko taipuu osaavissa käsissä moneen.

Tuomas Kaarkoski

Alkuperäinen M95-mallin 150-millinen terä sai myöhemmin rinnalleen terältään 122-millisen M07-version.

Puukko on siinä määrin perisuomalainen työkalu, että siitä löytyy tuhansia ja tuhansia erilaisia tulkintoja. Jos tästä massasta onnistuu nousemaan klassikkoasemaan, täytyy puukossa olla moni asia tehty oikein.

Tämän määritelmän täyttää J-P Peltosen sissipuukko. 1970-luvulla Libanonissa sotilastarkkailijana työskennellyt Peltonen oli monesti pohtinut suomalaista puukkoa sotilaskäytössä. Libanonin komennuksellaan häneen teki vaikutuksen amerikkalainen sotilasveitsi, jossa kaikki ominaisuudet olivat tasapainossa. Vuosia myöhemmin Peltonen törmäsi puukkopäivillä sodankyläläiseen everstiluutnanttiin, joka manasi sopivan puukon puutetta hänen armeijajoukkonsa osalta. 

Alkoi kehitystyö, jonka lopputulemana syntyi Sissipuukko M95. 12 vuotta myöhemmin sissipuukko oli jo kannuksensa ansainnut, kun se sai rinnalleen hieman lyhyemmän pikkuveljen, joka kantaa nimeä sissipuukko M07.

Peltosen sissipuukon erinomaisuus on ironisesti sen tavallisuudessa. Kaikki turha on karsittu pois ja jäljelle on jätetty käytännöllisyys. Kaksi eri mittaista mallia tarjoavat sopivasti variaatioita eri käyttötarpeisiin. Alkuperäisessä M95-mallissa terällä on pituutta 150 milliä ja M07-mallissa puolestaan 122 milliä. Kahvoineen puukoilla on pituutta 273 ja 243 millimetriä.

On makuasia ja käyttötarvekysymys, kummasta mallista pitää enemmän. M95 soveltuu pidemmän vartensa puolesta paremmin hakkaamiseen, katkomiseen ja pilkkomiseen, kun taas ketterämpi M07 on kätevämpi vuolemiseen. 

Kauhavalta Laurin metallilta tulevat terät ovat hiiliterästä, joissa on PFTE eli kansankielellä teflon-pinnoite estämässä terää kärsimästä syöpymisestä. Terän karkaisukovuus on 59 HRC, jota voi yleisyytensä vuoksi pitää lähes standardina. Se on teroitettavissa, mutta se ei ole toisaalta liian kova, jotta lohkeamisesta pitäisi juurikaan huolehtia.

Terän osalta on hyvä huomioida sen jyrkähkö teräkulma. Sissipuukolla vuolee kyllä helposti kiehiset ja tekee muutkin pienet vuolemiset, mutta miksikään pikkunäppäräksi vuolupuukoksi se ei ole tarkoitettu. 

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Sissipuukon tuppitarjonnan olettaisi tyydyttävän vaativammatkin tarpeet.
Tuomas Kaarkoski

Tuppipuolella sissipuukkoon on saatavilla lähes hämmestyttävän monta eri versiota. Perinteisiä nahkaisia tuppeja löytyy musta ja tummanruskeina. Mustan komposiittitupen lisäksi puukkoon saa myös viime aikoina kovasti suosiotaan kasvattaneita kydex-tuppeja. Yksiväriset ja karkeammat kydexit ovat liettualaisen TRC Knivesin valmistamia, kun taas viimeistellymmät ja esimerkiksi M05-maastokuosilla päällystetyt kydex-tupit tulevat Mikkelistä Vegvisir Creationsilta.

Puukon saa ripustettua perinteisesti vyölle, mutta myös kiinnitykset reppujen tai plate carriereiden Molle-rihmastoihin onnistuvat luontevasti. Kydex-tupissa ruuvit ovat itse helposti käännettävissä, mikäli puukon käyttäjä on vasenkätinen.

Tupen kumisen rullausmekanismin ansiosta puukko istuu tupessa lujasti, vaikka tuppea ei pystysuorassa pitäisikään. Kydex-tupista tämä mekanismi puuttuu, mutta ainakin Reserviläisen testikappaleissa puukko istui myös niissä jämäkästi paikoillaan.

Sissipuukon kahva on yksi sen vahvuuksista. Muotoilu toimii ja puukko pysyy hyvin hyppysissä myös kosteammassa säässä. Valmistajan mukaan kahva on TPV:tä eli termoplastista vulkanisaattia, joka sietää hyvin erilaisia säiden äärioloja.

Hinnaltaan sissipuukko ei ole mikään rautakaupan halpisterä, mutta ei toisaalta janan kalleimmastakaan päästä oleva teräesine. Halvimmalla eli kompositeettitupella M95:n hinnat alkavat reilusta 70 eurosta. Maastokuvioidulla ja tuluspaikalla varustetulla kydex-tupilla hinta nousee puolestaan jo yli 150 euroon. Varsinkin perustupella sissipuukko on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen puukko, joka huollettuna ja fiksusti kohdeltuna kestää kantajallaan vuosia. 

Sissipuukko M95

Terä: 80CrV2 Hiiliteräs

Karkaisukovuus: HRC 59

Paino: 198g

Pituus: 273mm

Terän pituus: 150mm

Valmistusmaa: Suomi

Sissipuukko M07

Terä: 80CrV2 Hiiliteräs

Karkaisukovuus: HRC 59

Paino: 180g

Pituus: 243mm

Terän pituus: 122mm

Valmistusmaa: Suomi

Lue seuraavaksi:

  • Kalusto

Testissä: Korpisoturi-puukko

Rokka Knivesin näkemys puukosta on modernin taktinen.