• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Top 10: Reserviläisen luetuimmat jutut vuonna 2017

Muun muassa Puolustusvoimien uudistukset näkyvät vahvasti luetuimpien artikkelien listalla.

Hanna-Maija Raitio

Toimitus listasi reservilainen.fi:n vuoden 2017 luetuimmat jutut koosteeksi.

10) Tietokoneiden ja sotasimulaattorin tuominen jokaisen varusmiehen koulutukseen herätti Reserviläisen sosiaalisen median kanavissa runsaasti keskustelua. Simulaattorilla pelaaminen herätti sekä huvittuneita reaktioita että ymmärrystä siitä, miksi ratkaisuun on päädytty. Linkin takaa löytyvä artikkeli sisältää videon simulaattorista.

Intti uudistuu – Puolustusvoimat alkaa kouluttaa jokaista varusmiestä sotasimulaattorilla



9) Puolustusvoimat on valmistellut uudenlaisia fyysisiä vaatimuksia varusmiehille. Puolustusvoimien johtava liikuntapäällikkö, majuri Harri Koski raotti vuonna 2019 käyttöön tulevien uusien tehtäväkohtaisten vaatimusten verhoa Reserviläiselle.

Asevelvollisten tehtäväkohtaiset fyysiset vaatimukset käyttöön vuoden 2019 alusta alkaen



8) Adolf Hitlerin C.G.E. Mannerheimille lahjoittama Mercedes-Benz on miljoonien eurojen arvoinen keräilyharvinaisuus. Automies Veli Vartiala kuvasi ja käsikirjoitti 770 Offener Tourenwagenista dokumentin, joka näytettiin Ylellä kesäkuussa. Tässä artikkelissa esitellään kalifornialaisen ilmavoimien kenraalin hallussa nykyään olevaa Mersua.

Entisöidystä Mannerheimin Mersusta dokumentti – Hitlerin lahjoittama auto on nykyään Kaliforniassa



7) Uutinen siitä, että Puolustusvoimat lahjoittaa 400 modifioitua RK 62 -rynnäkkökivääriä MPK:lle, herätti paljon huomiota. Sosiaalisen median kommenteissa esiintyi virheellistä käsitystä siitä, että aseita jaettaisiin ihmisille koteihin. Näin ei kuitenkaan tehdä. Aseilla harjoitellaan vain MPK:n kursseilla, tarkasti valvotuissa olosuhteissa.

Puolustusvoimat lahjoittaa 400 modifioitua RK 62 -rynnäkkökivääriä MPK:lle



6) Suomi hankki Etelä-Koreasta käytettyä panssarihaupitsikalustoa. Puolustusministeri Jussi Niinistön Moukariksi nimeämät K9 Thunderit otetaan varusmiesten koulutuskäyttöön vuonna 2019. Vaikka kalusto on käytettyä, uskotaan Moukareiden pysyvän käytössä vielä ainakin vuoteen 2050 asti. Tässä artikkelissa esitellään Moukareita kattavasti.

K9 Thunder ampuu ja poistuu 90 sekunnissa



5) Suomen armeijan käyttämän M05-kuosin mallisuoja vapautui syksyllä 2016. M05-asuja alkoi tulla välittömästi tämän jälkeen myyntiin tavallisille kuluttajille. Puolustusvoimat antoi toukokuussa 2017 hyväksynnän tietyille M05-kuosin asuille, joita reserviläiset ovat voineet hankkia itselleen muun muassa harjoituksissa käytettäväksi.

M05 RES -puvuille Puolustusvoimien hyväksyntä



4) Uusia koulutushaaramerkkejä ei synny aivan joka päivä. Uudet valmiusjoukot saivat sellaisen. Uutinen, jossa valmiusjoukkojen koulutushaaramerkki esiteltiin, nousi yhdeksi vuoden luetuimmista jutuista.

Valmiusjoukoille oma koulutushaaramerkki



3) Tomituksen hiljattain laatimaa 20 kysymyksen maanpuolustusvisaa on tehty ahkerasti. Jos et ole vielä testannut tietojasi, kokeile ihmeessä, miten pärjäät tässä. Kysymykset käsittelevät niin reserviä, Puolustusvoimia kuin historiaakin. 

Onko maanpuolustus hanskassa? Testaa tietosi Reserviläisen visailussa


2) Reserviläinen kertoi huhtikuussa poliisin suunnitelmista liittyen reservipoliisin käyttöön. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen avasi suunnitelmia ja kertoi, miksi reservipoliisia tarvitaan. Hanke etenee, ja myös Puolustusvoimat on tullut mukaan reservipoliisin kehittämiseen.

Poliisi haluaa reservipoliisit käyttöön



1) Vuoden luetuin juttu käsittelee taistelijan perustyökalua. Rynnäkkökivääri RK 62 uudistuu, ja tässä artikkelissa on kerrottu, miten. Uusi RK 62M muistuttaa ulkoisesti vanhaa RK:ta, mutta on käytännössä aivan eri ase.

RK 62M vie taistelijan perustyökalun 2020-luvulle