• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Työryhmä esittää MPK:lle oikeuksia joukkojen kouluttamiseen

Raportti vapaaehtoisen maanpuolustuksen tilasta suosittaa kokonaismaanpuolustusta tukevan koulutuksen säätämistä MPK:n lakisääteiseksi tehtäväksi.

Tuomas Kaarkoski

MPK:n vastuut saattavat tulevaisuudessa kasvaa merkittävästi.

Tänään raporttinsa vapaaehtoisen maanpuolustuksen tavoitetilasta julkistanut työryhmä suosittaa MPK:lle uusia tehtäviä. Työryhmään kuuluu edustajia puolustushallinnosta, Rajavartiolaitoksesta ja keskeisimmistä maanpuolustusjärjestöistä.

Raportin huomattavin avaus oli ehdotus lainsäädännön muuttamisesta siten, että MPK saisi oikeuden kouluttaa joukkoja.

– MPK on valmis ottamaan haasteen vastaan. On erittäin tervetullutta, että nykyisiä lainsäädännöllisiä rajoitteita MPK:n potentiaalin täysimittaiseksi hyödyntämiseksi aletaan purkaa, MPK:n hallituksen puheenjohtaja Juha Parkkonen toteaa tiedotteessa.

Uudistus tarkoittaisi MPK:n ja Puolustusvoimien yhteistyön syventämistä entisestään. Keskeinen osa muutosta olisi MPK:n mahdollisuus kouluttaa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen joukkoja sekä niille kuuluvia aseita ja simulaattoreita. Jatkossa MPK:n henkilökuntaa ja vapaaehtoisia voitaisiin käyttää myös nykyistä enemmän Nato-liittolaisten joukkojen kouluttamisessa suomalaisiin olosuhteisiin.

Työryhmän ehdotuksessa MPK:lle, sen henkilökunnalle ja avainhenkilöille määritettäisiin poikkeusolojen tehtävät ja vastuut. Samalla MPK osallistuisi Puolustusvoimien operatiiviseen suunnitteluun. 

– Vaativammat tehtävät ja tiivistyvä operatiivinen kumppanuus Puolustusvoimien kanssa tukevat Suomen puolustuskyvyn rakentamista. On hyvä, jos uudistus saadaan käyntiin tässä maailmantilanteessa mahdollisimman nopeasti, MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo korostaa. 

Toinen merkittävä työryhmän suosittama uudistus olisi säätää kokonaismaanpuolustusta tukeva koulutus MPK:n lakisääteiseksi tehtäväksi. Esimerkkejä tällaisesta koulutuksesta voisivat olla muun muassa kokonaismaanpuolustuksen kannalta tärkeiden kyberturvallisuustaitojen kouluttaminen tai huoltovarmuuskriittisten toimintojen logistiikan tukeminen vapaaehtoisten sitoutuneiden avulla.

– Olisi tärkeää, että vapaaehtoiset voisivat sitoutua tukemaan Suomen maanpuolustusta niin sotilaallisissa kuin kokonaismaanpuolustusta tukevissa tehtävissä. Poikkeusolojen valmiutta näihin tehtäviin on mahdollista rakentaa jo nyt, Lehtisalo toteaa.