• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Uusi puheenjohtaja lupaa kehittää Reserviläisliiton edunvalvontaa

Ilpo Pohjola suunnittelee edunvalvontaryhmää, johon kuuluisi kansanedustajia ja elinkeinoelämän vaikuttajia. Selkeä voitto puheenjohtajavaalissa yllätti Pohjolan itsensäkin.

Paavo Airo

Ilpo Pohjola, Jari Multisilta, Kari Kulmala ja Mika Kari osallistuivat lauantaina puheenjohtajavaalipaneeliin Lappeenrannan kaupunginteatterin lavalla.

Selvän voiton Reserviläisliiton puheenjohtajavaalissa ottanut Ilpo Pohjola aikoo kilpailun päätyttyäkin pitää kilpailijansa lähellä. Liiton puheenjohtajan tehtävistä kenties tärkein liittyy edunvalvontaan, ja siinä Pohjola toivoo saavansa apua muun muassa kansanedustajilta Mika Karilta (sd.) ja Kari Kulmalalta (ps.). Pohjola suunnittelee perustavansa niin sanotun edunvalvontaryhmän, johon Kari ja Kulmala ovat hänen mukaansa lähdössä mukaan. Pohjola toivoo saavansa myös liiton väistyvän puheenjohtajan, Mikko Savolan (kesk.) ryhmään. Kari ja Savola ovat molemmat puolustusvaliokunnassa, ja Kari on sen varapuheenjohtaja. Lisäksi ryhmään olisi tarkoitus saada elinkeinoelämästä jäseniä.

– Meillä tulisi olla elin, jolla on edunvalvonta niin hanskassa, että vaikka tulee uusi puheenjohtaja, edunvalvonta ei pysähdy seinään. Näen, että puheenjohtaja johtaa edunvalvontaa, mutta siihen tulee syvyyttä ja jatkuvuutta, Pohjola paaluttaa.

Somesta entistä enemmän irti

1. tammikuuta Reserviläisliiton puheenjohtajana aloittava Pohjola ei aio lähteä tekemään mitään suuria uudistuksia ainakaan heti alkuun.

– Liitto on iso laiva. Uskon, että alkuun tulee pieniä linjauksia esimerkiksi siihen, miten suhtaudumme sosiaaliseen mediaan. Pitäisi analysoida, miten saisimme käännettyä kaikenlaista viestintää voimavaraksi. Se on iso asia. 

Pohjola kertoo olevansa itsekin innokas sosiaalisen median käyttäjä ja aikovansa olla siellä esillä kuten ennenkin.

– Tarkoitus ei ole sooloilla heti aluksi mitään. Ponnistetaan siitä eteenpäin, mitä meillä nyt on menossa.

Ylivoimainen voitto yllätti Pohjolan itsensäkin

Puheenjohtajaehdokkaita oli yhteensä neljä – edellä mainittujen lisäksi professori Jari Multisilta oli kilvassa mukana. Äänestyksen ensimmäinen kierros oli niin selvä peli, että toista kierrosta ei edes tarvittu. Pohjola sai yli puolet äänistä, reilut 100. Tulos yllätti hänet ja monet muutkin.

– En voinut kuvitellakaan tukea tällaisenaan. Kyllä tämä yllätti. Etukäteen tuntui, että tämä on hirveän epäselvä tilanne, mutta sitten se kääntyikin näin selväksi tilanteeksi. Lopputulos ei ollut odotettu, Pohjola totesi Reserviläisliiton syyskokouksen päätyttyä Lappeenrannassa.

Ennen lopullista äänestystä pidettiin 1,5 tuntia kestänyt vaalipaneeli Lappeenrannan kaupunginteatterin lavalla. Pohjola oli aktiivisesti äänessä.

– Varmaan tämän päivän paneelin vastaukset puhuttelivat. Puhuin samoja asioita, joita olen puhunut alueellisissakin paneeleissa. Ne ovat minulle tärkeitä asioita, ja koen niiden olevan myös meidän jäsenille tärkeitä. Kun minulla on pitkä kokemus reserviläistyöstä, tiedän, mikä on reserviläisille tärkeää, Pohjola arvioi.

Mikko Savola piti syyskokouksen lopuksi puheen, jossa kertasi taivaltaan Reserviläisliiton puheenjohtajana.

– Tehtävä on kasvattanut paljon. Parhaat hetket ovat kiistatta olleet kentällä – vierailut muun muassa eri piirien ja yhdistysten kokouksiin, jotoksille ja ampumamestaruuskisoihin, Savola lausui.

Kuka?

Ilpo Pohjola

Ikä: 54

Sotilasarvo: Sotilasmestari res.

Ammatti: Joensuun Tiedepuiston kehityspäällikkö

Poliittisesti sitoutumaton

Reserviläisliiton jäsen vuodesta 1985, liittynyt Joensuun Reserviläiset ry:n jäseneksi 24.3.1988