• Vapaaehtoinen maanpuolustus
  • Puolustusvoimat

Vapaaehtoinen maanpuolustus kansainvälistyy – Reserviläisille on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja

Kiinnostus kansainvälistä toimintaa kohtaan on kasvanut Suomen Nato-jäsenyyden myötä.

Gunnar Teas/Kaitseliit

Yhteistyö esimerkiksi virolaisten kanssa on nykyään hyvin monipuolista.

Eri maanpuolustusjärjestöissä tehdään paljon monipuolista yhteistyötä yli maiden rajojen. Oma kokonaisuutensa on reserviläisten osallistuminen erilaisiin kansainvälisiin koulutustapahtumiin, kilpailuihin ja harjoituksiin. Niistä enenevä osa toteutetaan Maanpuolustuskoulutus MPK:n kursseina vuosittaisen Puolustusvoimien kanssa tehtävän kansainvälisen toiminnan suunnitelman mukaisesti. 

Tapahtumissa voidaan jakaa tietoa ja hyviä käytäntöjä maiden välillä eri koulutusaiheista, minkä kautta saadaan arvokasta tiedonvaihtoa koulutuksen laadun kehittämiseksi kummassakin päässä. 

Kansainvälisessä toiminnassa aktiivinen Simo Pietikäinen osallistui MPK:n kouluttajana huhtikuussa Virossa järjestettyyn Kaitseliitin sotilaspoliisiaiheiseen koulutustapahtumaan.

– Eri maiden välisessä kouluttamisessa voi olla suuriakin eroavaisuuksia niin koulutuksen sisällössä kuin toteutuksessakin. Tärkeintä on olla avoin uusille ajatuksille ja menetelmille sekä sopeutua joustavasti erilaisiin olosuhteisiin, Pietikäinen kertoo.

Pietikäisen mukaan kansainvälisissä koulutustapahtumissa kouluttajan kielitaidosta on apua, mutta loppujen lopuksi kouluttajan käytännön esimerkillä on merkittävin rooli kouluttamisessa.

– Ulkomailla kouluttaessa selkeällä kommunikoinnilla, hyvällä valmistautumisella ja vaikkapa ammattisanaston kertaamisella pääsee jo pitkälle.

Kansainväliset harjoitukset ovat tapahtumia, joissa osallistujat soveltavat koulutuksissa opittuja tietoja ja taitoja elävään harjoitustilanteeseen, kuten kaksipuoliseen taisteluharjoitukseen. Kansainvälisiin harjoituksiin MPK on osallistunut lähettämällä harjoituksiin esimerkiksi maaliosastoja. 

Suomalaisten reserviläisten osaaminen on tunnistettu maailmanlaajuisesti muun muassa kyberturvallisuuteen liittyvissä harjoituksissa, kuten Virossa huhtikuussa järjestetyssä Locked Shields 24 -harjoituksessa. Suomen ja Puolan yhteinen joukkue ylsi kolmen parhaan joukkoon yli 4 000 osallistujan ja 40 eri maan joukosta.   

Kansainvälisiä kilpailutapahtumia järjestetään sekä Suomessa että ulkomailla yhteistyössä reserviläisjärjestöjen kanssa. Yleisimpiä ovat sotilas- ja ampumataitokilpailut. 

Suomalaisten menestyminen kansainvälisissä partiotaitokilpailuissa, kuten Admiral Pitka Recon Challenge -tapahtumissa Virossa, taikka Saksassa järjestetyssä Eiswolf -kilpailuissa, on lisännyt eri maiden yhteistyökumppaneiden arvostusta suomalaisten reserviläisten osaamista kohtaan.

Simo Pietikäisen mukaan kansainvälinen toiminta tarjoaa reserviläisille arvokasta kokemusta, näkökulmaa ja ymmärrystä kansainvälisestä sotilasyhteistyöstä. Tämän lisäksi kansainväliset tapahtumat antavat mahdollisuuden verkostoitua. 

– Olen saanut kouluttajatehtävissä toimimisen ohella monia uusia tuttavuuksia ja ystäviä, joiden kanssa olen yhteyksissä ihan vapaa-ajallakin, summaa Pietikäinen.

Lue myös

  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Suomalaiset reserviläiset voittoon kansainvälisessä Eiswolf-kilpailussa Saksassa

Eiswolf 2024 -kilpailuun osallistui noin 130 ammattisotilasta tai reserviläistä Hampurin lähellä, Heidessa. Kolmepäiväisellä yösuunnistusmarssilla suoritettiin tehtäviä ja koitettiin välttää kontaktia vastaosaston kanssa.