• Vapaaehtoinen maanpuolustus

”Verovähennysoikeus olisi kädenojennus reserviläisille”

Uudessa hallitusohjelmassa on kirjaus sotilasvarusteiden verovähennysoikeuden selvittämisestä. Kirjaus hallitusohjelmaan ei kuitenkaan vielä ole tae verovähennyksen toteutumisesta.

Tuomas Kaarkoski

Uudessa hallitusohjelmassa on mukana mielenkiintoinen kirjaus, joka toteutuessaan toisi etuja aktiivireserviläisille. Kirjauksessa lukee:

Selvitetään sotilaskäyttöön soveltuvien varusteiden, tarvikkeiden ja aseiden verovähennysoikeuden luomista, siltä osin kuin ne soveltuvat kriisiajan käyttöön ja ovat yhteensopivia Puolustusvoimien tai MPK:n järjestämän maanpuolustuskoulutuksen vaatimusten kanssa.

Reserviläisliiton puheenjohtajan Kari Salmisen mukaan reserviläisvarusteiden verovähennystä on aktiivisesti ajettu eteenpäin viime vuoden syyskuusta lähtien. Kirjaus hallitusohjelmaan ei itsessään vielä ole tae verovähennyksen toteutumisesta, mutta se on kuitenkin osoitus, että uudistus nähdään politiikan kentälläkin potentiaalisena vaihtoehtona.

– On kieltämätön tosiasia, että reserviläiset käyttävät monesti paljon omaa rahaa isänmaansa puolesta tapahtuvaan toimintaan. Verovähennys olisi kädenojennus aktiivisten reserviläisten suuntaan, jotka tekevät yhteistä asiaa omilla rahoillaan. Isossa mittakaavassa tässä puhutaan kuitenkin verrattain marginaalisista summista, Salminen sanoo.

Salminen sanoo idean saaneen odotetusti hyvän vastaanoton sijoitettujen reserviläisten keskuudessa, mutta puheenjohtajan mukaan hanke on saanut hyvin vastakaikua myös eduskunnan käytävillä.

Salminen ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa, minkälaiset varusteet verovähennysoikeuden piiriin voitaisiin laskea.

– Mielestäni tämä pitää suunnata niille, jotka ovat niin sanotusti harrastuksen päällä. On politiikkojen asia pohtia, koskeeko tämä sijoitettuja tai minkälaista rajausta halutaan. Itse katsoisin, että varusteiden olisi hyvä mennä yksiin Puolustusvoimien kanssa. Hyvän laadun lisäksi voisi katsoa varusteiden kotimaisuusastetta, jolloin myös työllisyysnäkökulma tulisi huomioitua, Salminen pohtii.

Salmisen mukaan Reserviläisliiton edustajat ovat käyneet asiasta keskusteluja myös poliisihallituksen kanssa verovähennyspuolen mahdollisista vaikutuksista asepuoleen.

– Asia varmasti etenee ja keskusteluja päästään jatkamaan loppusyksystä, kun hallitustyöskentely pääsee kunnolla käyntiin.

Myös maanpuolustustarvikkeita myyvän Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine pitää hanketta erinomaisena. Samalla hän kuitenkin muistuttaa asian olevan vasta alkutekijöissään.

– Ehdottomasti positiivinen asia, vaikka tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että kyse on yhdestä lauseesta hallitusohjelmassa. Se kuitenkin osoittaa, että siellä funtsitaan oikeita juttuja.

Laine myöntää, että toteutuessaan verovähennys toisi myös kaupallisia vaikutuksia. Itsekin aktiivisena reserviläisenä hän kuitenkin painottaa puheessaan mahdollisen päätöksen muita vaikutuksia.

– Meidän myynnit tästä tuskin pompsahtaisivat uusille tasoille. Päätös kuitenkin varmasti alentaisi omien varusteiden hankinnan kynnystä niiden kohdalla, jotka ovat toistaiseksi asiassa vielä empineet. Isompi asia tässä on mielestäni maanpuolustustahdon ja -kyvyn lisääminen. Mitä enemmän meillä on tässä maassa sotakelpoista materiaalia reserviläisillä, sen parempi. Ja olisihan se valtiolta konkreettinen kädenojennus ja osoitus, että näillä asioilla on merkitystä.

Laineen mukaan olisi tärkeää, että mahdollinen verovähennys toteutettaisiin mahdollisimman fiksusti ja yksinkertaisesti.

– Olisi tärkeää, että Puolustusvoimat näkisi tämän mahdollisuutena, eikä uhkana. Ei tehtäisi asiasta suotta liian sekavaa, Laine sanoo ja viittaa samalla vuoteen 2016, jolloin nykyinen M05-maastokuosi vapautui yleiseen myyntiin ja aluksi tuotteet vaativat Puolustusvoimien virallisen hyväksynnän ja merkinnän.