• Historia

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt on kuollut

Gerdt oli ritareista viimeinen.

Viimeinen elossa ollut Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt on kuollut. Hän kuoli tänään sunnuntaina 98-vuotiaana Oulunkylän kuntoutussairaalassa Helsingissä. Gerdtin kuolemasta tiedotti Mannerheim-ristin ritarien säätiö.

Heinävedellä 28. toukokuuta 1922 syntynyt Gerdt oli pitkään ainoa elossa ollut ritari Heikki Nykäsen kuoltua 2011. Gerdt oli pitkään tuttu näky itsenäisyyspäivän vastaanotolla sekä myös Reserviupseerikoulun juhlallisuuksissa. Reserviupseeriliiton kunniajäseneksi hänet nimitettiin vuonna 2011.

 

Taistelulähetti ja ryhmänjohtaja

Talvisodan aikaan 17-vuotias Gerdt toimi suojeluskuntalaisena vartiotehtävissä ja auttoi Karjalasta tulleita evakoita. Jatkosodassa hän toimi sekä taistelulähettinä että ryhmänjohtajana.

Mannerheim-ristin ritariksi Gerdt nimitettiin 8. syyskuuta 1942. Hänen ansioitaan perusteltiin tuolloin muun muassa seuraavasti:

–  Alikersantti Gerdt on sodan alkuvaiheista alkaen erikoisesti kunnostautunut taistelulähettitehtävissä, joutuen pitämään yhteyttä eri komentoportaitten välillä erittäin vaikeissa olosuhteissa. Paitsi rohkeutta vaatii tällainen työskentely nopeita itsenäisiä ratkaisuja ja aika annoksen synnynnäistä neuvokkuutta. Kerran vihollisen onnistuessa yllättämään komppanian, johon alikersantti Gerdt kuului, haki hän itsenäisesti toimien tykistön apua. Tällöin joutui hän mm. ylittämään erään maastonkohdan, jota vihollinen tulitti 10:llä konekiväärillä ja yli 10:llä pikakiväärillä ja konepistoolilla keskittäen samaan maastokohtaan yhtäjaksoisesti raskaitten kranaatinheittimien tulen. Tällä teollaan alikersantti Gerdt pelasti komppaniansa suurilta tappioilta.

Nimitysperusteissa nostetaan esiin myös niin sanotun Sevastopol-tukikohdan taistelu, jossa Gerdt kantoi kuolettavasti haavoittunen komppaniapäällikön ja myöhemmin myös Mannerheim-ristin ritariksi nimetyn Caj Tofferin rintamalinjojen väliseltä haavoittumispaikalta suojaan sidottavaksi.

–Vihollisen erittäin ankarasta tulesta välittämättä kantoi hän kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan jatkaen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka. Hänen esikuvansa vaikutti suuresti viimeisen vastaiskun onnistumiseen, perusteluissa todetaan.

Kesällä 1943 komennettiin Reserviupseerikoulun kurssille 57 Niinisaloon. Kaikkiaan Gerdt haavoittui jatkosodassa kolmesti. Ritari-ristinsäkin hän vastaanotti Tilkan sotasairaalassa.

Sodan jälkeen Gerdt työskenteli pitkään metsäteollisuuden parissa, hän toimi muun muassa Kaukas Oy:n metsähallinnon konttoripäällikkönä Lappeenrannassa.

Hän oli naimisissa Lea-vaimonsa kanssa yli 65-vuotta aina tämän kuolemaan saakka 2013. He saivat kaksi lasta.