• Puolustusvoimat

Yli 1 500 naista haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen – hakijamäärä kasvoi noin 300:lla viime vuodesta

Tämän vuoden hakemusmäärä on Puolustusvoimien historian kolmanneksi suurin. Naisia on koulutettu Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen reserviin yli 13 000.

Puolustusvoimat

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen on 2020-luvulla hakenut vuosittain reilusti yli 1 000 naista. Ennätys on vuodelta 2021, jolloin hakijoita oli 1 675.

1 555 naista haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen haussa, joka päättyi tammikuun puolivälissä. Hakemusten määrä kasvoi vuoden takaisesta noin 300:lla. Lukema on Puolustusvoimien historian kolmanneksi suurin.

Kyseessä on neljäs kerta, kun hakijamäärä ylittää 1 500:n. Yli 13 000 naista on suorittanut vapaaehtoisen palveluksen Puolustusvoimissa tai Rajavartiolaitoksessa.

Palvelukseen hakeneet kutsutaan aluetoimiston järjestämään valintatilaisuuteen, jossa annetaan tietoa palveluksesta ja asevelvollisuudesta, haastatellaan hakijat ja heidän terveydentilansa tarkistetaan. Hakija voi valintatilaisuudessa esittää toiveita koskien koulutusta ja palvelusta.

Uudenmaan, Hämeen ja Lapin aluetoimistot pilotoivat naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuden yhdistämistä kutsuntoihin tänä syksynä. Kyseisten aluetoimistojen alueelta palvelukseen hakeneiden naisten valintatilaisuudet järjestetään samaan aikaan miesten kutsuntojen kanssa 15.8.–15.12.2024.