• Puolustusvoimat

3 400 suomalaista paikallispuolustusharjoituksiin

Viranomaisyhteistyö korostuu PAPU-harjoituksissa.

Maasotakoulu

Paikallispuolustusharjoitukset näkyvät kaupunkien keskustoissakin, kuva Lappeenrannasta.

Alueelliset paikallispuolustusharjoitukset alkavat ensi viikolla useassa osassa Suomea. Kaikkiaan harjoituksiin osallistuu yhteensä noin 3400 henkilöä. Puolustusvoimien kantahenkilökunnan ja reserviläisten osaksi myös eri viranomaisilla on vahva edustus harjoituksissa.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävät paikallispuolustusharjoitukset näkyvät nimensä mukaisesti vahvasti myös asutuskeskuksissa.  Puolustusvoimien mukaan harjoitukset mahdollistavat paikallisjoukkojen valmiuden, taistelukyvyn, johtamisen ja varustuksen kehittämisen.

– Paikallisjoukkojen vahvuus on oman toiminta-alueen vankka tuntemus ja tehtävän mukaan räätälöity varustus ja koulutus. Ne koulutetaan ja varustetaan tehtäviensä edellyttämällä tavalla. Paikallisjoukkojen tehtäviä ovat muun muassa joukkojen perustaminen, alueen valvonta, kohteiden suojaaminen, erilaiset taistelutehtävät kuten erikoisjoukkojen vastainen toiminta, yhteistoiminta muiden viranomaisten ja kunnan johdon kanssa sekä muiden joukkojen tukeminen, Puolustusvoimien tiedotteessa todetaan paikallisjoukoista.

 

Pääkaupunkiseudulla Kehä 20

Pääkaupunkiseudun ja Itä-Uudenmaan harjoitus kantaa nimeä Kehä 20. Maaliskuun ensimmäiselle viikolle sijoittuvaan harjoitukseen osallistuu noin 650 ihmistä sekä noin 150 erilaista ajoneuvoa.  Harjoitukseen osallistuvat ovat normaalisti taisteluvarustuksessa, jonka lisäksi Puolustusvoimat huomauttaa maaliosastojen voivan käyttää myös siviilivaatteita.

Pääkaupunkiseudullakin harjoituksessa korostuu yhteistyö muiden viranomaisten kanssa. Puolustusvoimien lisäksi mukana ovat Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, Itä-Uudenmaan poliisilaitos, Rajavartiolaitos ja Tulli.

Seuraavan paikallispuolustusharjoituksia järjestetään taas syyskuussa.