• Puolustusvoimat

Amerikkalaisia mukana pohjoisen paikallispuolustusharjoituksessa

Reserviläiset ja Yhdysvaltojen kansalliskaartin joukot harjoittelevat yhdessä Lapissa helmi-maaliskuun vaihteessa. Jääkäriprikaatin valmiusyksikkö harjoittelee samalla yhdysvaltalaisen 10. vuoristodivisioonan ja Alaskaan sijoitettujen sotilaiden kanssa.

Puolustusvoimat

Jääkäriprikaati on erikoistunut arktiseen koulutukseen. Kuva harjoituksesta talvelta 2023.

Pohjoisen paikallispuolustusharjoitus on tänä talvena hieman erilainen kuin yleensä. Tällä kertaa harjoitukseen osallistuu suomalaisten lisäksi joukkoja Yhdysvalloista. Helmi-maaliskuun vaihteessa järjestettävä Local Defence Exercise North tuo Lappiin sekä Yhdysvaltojen armeijan aktiivipalveluksessa olevia että kansalliskaartin joukkoja.

Harjoituksen johtaja, eversti Jukka Kotilehto kertoo osan samoista amerikkalaisjoukoista osallistuneen jo aiemmin talvella Jääkäriprikaatin talvisodankäynnin kurssille ja olosuhdekoulutukseen Lapissa. Viikon kestävä paikallispuolustusharjoitus alkaa helmikuun lopulla, jolloin joukkoja keskitetään Rovajärvelle harjoittelemaan suorituskykyjen käyttöä.

– Virginiasta tuleva kansalliskaartin osa toimii meidän reserviläisten kanssa ja (varusmiehistä koostuva) valmiusyksikkömme toimii Yhdysvaltojen armeijan aktiivipalveluksessa olevien kanssa eli Alaskaan sijoitettujen joukkojen ja 10. vuoristodivisioonan sotilaiden kanssa, Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja Kotilehto sanoo.

Paikallispuolustusharjoituksissa on tapana harjoitella viranomaisyhteistyötä kuten nytkin. Yhdysvalloista tulee tarkkailijoita seuraamaan tätä puolta, mutta he eivät varsinaisesti osallistu harjoitukseen.

– Viranomaisyhteistyötä harjoitellaan pääosin Rovaniemen kaupungin alueella. Vieraat haluavat nähdä, miten muiden viranomaisten ja Puolustusvoimien yhteistyö toimii Suomessa. Harjoituksessa on siis erikseen viranomaispuoli ja sotilaspuoli, joissa harjoitellaan heille rakennetuissa erillisissä tilannekuvissa, mutta jotka liittyvät samaan kokonaisuuteen, Kotilehto avaa.

Suomalaisia reserviläisiä harjoitukseen osallistuu hieman alle 300. Heistä suurin osa on maakuntakomppaniasta. Reserviläiset ja kansalliskaartilaiset toimivat yhden johdon alla eli suomalainen päällikkö johtaa myös noin 75:ttä kansalliskaartin henkilöä harjoituksessa.

Kansainvälinen harjoitustoiminta on viime vuosina ollut kasvussa koko Suomessa. Kotilehto uskoo, että kun Suomi on Natossa, tällaisesta harjoittelusta tulee osa normaalia.

– Osa harjoituksista on jatkossakin puhtaasti kansallisia ja osa avataan muillekin. Se riippuu aina harjoituskehyksestä ja muusta. Jatkossa voidaan nähdä muuallakin Suomessa tämän helmikuun paikallispuolustusharjoituksen tyyppisiä harjoituksia.

Jo viime kesänä nähtiin hieman samantapaista yhteistyötä Pohjois-Suomessa, kun maineikkaan Yhdysvaltain 101. maahanlaskudivisioonan joukot harjoittelivat suomalaisten reserviläisten kanssa. Screaming Eagles -nimelläkin tunnettu yksikkö muistetaan muun muassa tärkeästä roolistaan Normandian maihinnousussa kesällä 1944.

Yhdysvaltojen ohella Ruotsi ja Norja tulevat lähivuosina olemaan maita, joiden kanssa Jääkäriprikaati tekee eniten yhteistyötä. Kansainvälinen toiminta tuo aina oman lisänsä harjoitukseen.

– Tästä helmi-maaliskuun paikallispuolustusharjoituksesta tulee aika iso ja monipuolinen harjoitus, jossa on paljon elementtejä. Tähän suuntaan kehitys vie ja hyvä niin, Kotilehto toteaa.

Paikallispuolustusharjoituksia järjestetään maaliskuun alussa muuallakin Suomessa. Myös syksyllä on perinteiseen tapaan luvassa paikallispuolustusharjoituksia eri puolilla maata.

Lue myös

  • Puolustusvoimat

2 800 reserviläistä harjoittelemaan paikallispuolustusta – kuusi harjoitusta eri puolilla Suomea

Paikallispuolustusharjoitukset järjestetään helmi-maaliskuun vaihteessa. Reserviläisten lisäksi harjoituksiin osallistuu 2 200 varusmiestä ja runsaasti Puolustusvoimien henkilökuntaa sekä muita viranomaisia.