Puolustusvoimat saa vuosille 2023–2026 yhteensä noin 1,5 miljardin euron lisäyksen puolustusmateriaalihankintoihin. Kehysriihessä tehdyn päätöksen hankintakohteita avasivat keskiviikon tiedotustilaisuudessa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sekä Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen.
– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Suomen sekä samalla Euroopan turvallisuusympäristöä. Euroopassa varsin lähellä meitä käydään sotaa. Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa, mutta tulevaisuuteenkin on katsottava, Kaikkonen pohjusti tilaisuuden alussa tämän hetken geopoliittisia asetelmia.
Kaikkosen mukaan muutos on pitkäaikainen ja tämän takia hallitus on päättänyt panostaa huomattavasti lisää Suomen puolustukseen. Hänen mukaan perustelut hankinnoille ovat vahvat ja asiat ovat huolella valmisteltu. Kaikkosen mukaan Ukrainan sota on myös osoittanut kuinka tarpeellista on pitää puolustuskalusto ajantasalla.
Puolustusmateriaalihankinnat aloitetaan välittömästi.
– Mitä sitten on tarkoitus hankkia? Kerron joitakin esimerkkejä. Panssarintorjunta-aseita, ilmatorjunta-aseita, taistelijan varusteita, tykistön ampumatarvikkeita, kenttähuoltomateriaalia sekä meri- ja ilmapuolustuksen ohjuksia. Voisi sanoa, että laitamme varastomme kuntoon ja pidämme puolustuksemme hyvässä kunnossa, Kaikkonen taustoitti.
Tämän ohella myös kaluston kunnossa- ja ylläpitoon tullaan Kaikkosen mukaan panostamaan entistä enemmän.
Kaikkonen ei erityisesti halunnut nimetä mitä asejärjestelmiä hankinnat mahdollisesti koskevat. Hän myönsi kuitenkin Suomella olevan optio esimerkiksi ostaa lisää korealaisia K9-panssarihaupitseja lisärahoituksen myötä.
K9 eli niin sanottu Moukari tai Thunder. Siitä on optio ja on mahdollista, että option lunastaminen tulee kysymykseen osana tätä kokonaisuutta.
Lennokkeja tulossa
Puolustusvoimien komentaja Kivisen mukaan Ukrainan sota on osoittanut Suomen kehittäneen Puolustusvoimiaan oikeansuuntaisesti. Hänen mukaansa lisärahoitus tulee tarpeeseen.
– Puolustusmateriaalihankinnoilla täydennetään pitkällä aikavälillä syntyneitä vajeita ja puutteita sekä vastataan Ukrainan sodan seurauksena muuttuneisiin toimintaympäristön asettamiin vaatimuksiin. Ampumatarvikkeiden ja varaosien varastomääriä kasvatetaan pysyvästi.
Kivinen täydensi Kaikkosen luettelemaa kalustolistausta vielä lennokeilla, joiden aseistamista tullaan myös kartoittamaan.
– Myös uusia lennokkisuorituskykyjä hankitaan ja niiden käyttöönottoa nopeutetaan. Siinä kohtaa selvitetään erilaisten hyötykuormalla varustettujen lennokkien soveltuvuutta Suomen oloihin.
Kivisen mukaan kasvanut kiinnostus sotilaskalustoon globaaleilla markkinoilla tulee todennäköisesti heijastumaan myös kaluston saatavuuteen sekä sen hintaan.
– Merkittävä osa rahoituksesta menee ampumatarvikkeisiin ja ohjuksiin eli sellaisiin asejärjestelmiin, joita meillä on jo nyt käytössä.
Lue myös: