• Puolustusvoimat

Isä ja poika yhtä aikaa upseerikoulutuksessa RUK:ssa – harvinainen tapaus Haminassa

Juha Vasama, 47, valmistui Sodanajan johtajakurssilta ja poika Ilari Vasama, 20, Reserviupseerikurssilta 255.

Kuva saatu Juha Vasamalta

Isä Juha Vasama, 47, ja poika Ilari Vasama, 20, poseerasivat Haminan Reserviupseerikoulun pihalla.

Porilaisessa Vasaman perheessä oli helmikuun lopulla aihetta juhlaan, kun peräti kaksi perheenjäsentä valmistui Haminassa toimivasta, Maasotakoulun alaisesta Reserviupseerikoulusta. Perehtymättä asiaan voisi luulla, että kyseessä olisivat sisarukset, mutta tällä kertaa parin muodostavat isä ja poika, 47-vuotias Juha Vasama ja hänen 20-vuotias poikansa Ilari.

Juha Vasama valmistui Sodanajan johtajakurssi 16:lta (SOJO), kun taas varusmiespalvelustaan Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissä suorittava Ilari ylennettiin upseerikokelaaksi hänen suoritettuaan Reserviupseerikurssi 255:n (RU).

– SOJO 16 -kurssi alkoi syyskuussa 2019 ja RU-kurssi 255 marraskuussa. Kyllä se oli iloinen tieto, kun lokakuussa kuultiin Ilarin tulevan myös Haminaan, Juha Vasama muistelee.

Ilari Vasamalle oli alusta lähtien selvää, että intistä tulee ottaa kaikki irti, minkä vuoksi hän hakeutui johtajakoulutukseen.

– Näistä taidoista on varmasti siviilissäkin hyötyä. On pakko myöntää, että oli hieno tunne, kun tulin valituksi RU-kurssille lähetettävien joukkoon, Ilari sanoo.

Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissa asevelvollisten koulutuskielenä on ruotsi, mutta Haminassa upseerioppilaat saivat muiden oppilaiden tavoin koulutusta suomeksi. Tämä ei ollut kaksikieliselle Ilari Vasamalle ongelma.

– Äidinkieleni on suomi ja kouluni olen käynyt ruotsiksi, joten molemmat kielet hallitsen yhtä hyvin. Kaveria ei tietystikään jätetty, vaan tarvittaessa autettiin niitä palvelustovereita, joilla oli suomen ymmärtämisessä vaikeuksia.

 

Yhteiset koulutukset nähtiin positiivisena

SOJO-kurssilla oli oppilaita kaikista puolustushaaroista, ja reserviläisten on mahdollista osallistua kurssille joka toinen vuosi. Osa kurssin maastoharjoituksista järjestettiin yhdessä RU-kurssin Kärkikomppanian kanssa.

– Aiemmin SOJO-lähijaksot on toteutettu silloin, kun RU-kurssi ei ole ollut käynnissä. Uudessa systeemissä on mietitty resurssien tehokasta käyttöä ja sitä, että päästäisiin toimimaan yhdessä, kertoo SOJO-kurssin johtaja, kapteeni Teemu Sairanen Reserviupseerikoulusta. 

Yhteisiä harjoituksia olivat Yhteistoimintaharjoitukset 1 ja 2 sekä Johtamisharjoitus. Parhaimmat synergiahöydyt saatiin Sairasen mukaan irti taisteluharjoituksissa.

– KASI-simulaattoriavusteiset, kaksipuoliset taisteluharjoitukset olivat koulutuksen kannalta onnistuneimmat. Lisäksi reserviläisillä oli mainio mahdollisuus päästä näkemään, mitä upseerioppilailta nykyisin vaaditaan. Jatkossa SOJO-kurssit järjestetään samaan aikaan kuin reservin upseerien talvikurssitkin.

Ilari Vasama kertoo, että SOJO-kurssilaiset olivat taisteluharjoituksissa upseerioppilaiden vastaosastona.

– Kertaakaan en kyllä isääni maastossa nähnyt. Jälkikäteen saimme tietää, keitä siellä oli vastassa. Kotona kokemuksia ei vielä ole juuri vaihdettu, ehkä niiden aika on myöhemmin, Dragsvikiin palannut upseerikokelas pohtii.

Ammattioppilaitos WinNovan rehtorina työskentelevä Juha Vasama sanoo voivansa soveltaa kurssilla oppimaansa työelämässä. Myös fyysisessä kunnossa SOJO-kurssi näkyy.

– Treenattu on, ja painoakin on kurssin aikana pudonnut 17 kiloa. SOJO-kurssilla näin, miten Puolustusvoimat on kehittynyt 1990-luvun puolivälistä, jolloin itse olin varusmiespalveluksessa. Mediassa puhutaan paljon nuorten toimintakyvystä ja varusmiespalveluksen keskeytyksistä, mutta kokemani perusteella voin sanoa, ettei kannata menettää toivoa.