• Kalusto

Jääkärit ja saunateltat kiinnostavat – Savotan myynti kovassa kasvussa

Savotta hyötyi suomalaisten innostuksesta mennä luontoon koronan keskellä.

Savotta

Savotta on toimittanut jo ensimmäisen erän M2020 evakuointialustoja Puolustusvoimille.

Korona on iskenyt kovasti myös talouden puolelle. Osalle epidemia on myös poikinut hyvääkin. Yksi hyötyjistä on ollut kantolaitteita ja erinäisiä erävarusteita valmistava Savotta, joka on hyötynyt suomalaisten kasvaneesta kiinnostuksesta luonnossa liikkumista kohtaan.

– Kyllä tuo retkeilybuumi on meillä näkynyt. Olemme tosi onnekkaita, että olemme alalla, joka ei ole koronasta kärsinyt. Materiaalitoimituksissa on jotain haasteita ollut, mutta meillä ei tehtaillakaan ole yhtään koronaan sairastunutta, karstulalaisen firman toimitusjohtaja Elmo Valkeinen kertoo.

Puolustusvoimien luottovarustajiin kuuluva Savotta on viime vuosina panostanut entistä enemmän kuluttajamyyntiin ja vientiin. Viime vuonna jälleenmyyjien kautta tapahtunut myynti kasvoi 56 prosenttia. Tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden siviilimyynti on viime vuoden vastaaviin kuukausiin peilattuna noin kaksinkertaistunut.

Valkeisen mukaan Puolustusvoimat on Savotalle yhä kriittisen tärkeä yhteistyökumppani, mutta kaikki bisnes ei voi rakentua yhden organisaation varaan.

– Onhan se liiketoiminnan kannalta vaarallista, jos myynnistä 80 prosenttia tulee yhdeltä luukulta, kuten meillä oli pahimmillaan. Tajusimme, että emme voi olla vain isojen hankkeiden varassa. Pitää olla myös pieniä puroja.

Yhteistyö Puolustusvoimien kanssa liikuttaa yhä tuotteita Savotan suunnasta. Tuoreimpana tapauksena Savotta voitti kilpailutuksen M2020 evakuointialustojen valmistamisesta Puolustusvoimille. Valkeisen mukaan ensimmäinen erä kevyistä ja helposti kuljettavista evakuointialustoista on jo toimitettu Puolustusvoimille.

– Tämä hankinta on luonnollista jatkumoa Puolustusvoimien työlle kehittää ensiapukykyä taistelija-, partio- ja ryhmätasolla. Menneen vuosikymmenen aikana Puolustusvoimat on panostanut kovasti taisteluensiapu- ja taistelupelastajakoulutuksen kehittämiseen ja hankkinut merkittävät määrät uusia taistelijan henkilökohtaisia ensiapusarjoja, taistelupelastajan varusteita ja lääkintäreppuja. Tämä on tärkeää työtä, meillä Savotalla ollaan tyytyväisiä ollessamme taas kantamassa oman kortemme kekoon.

 

Tilauskantaa syksyyn

Valkeisen mukaan suurin osa Savotan kasvusta tulee tällä hetkellä ulkomailta, johon yritys on määrätietoisesti viime vuosina pyrkinyt. Varsinkin Saksassa myynti on Valkeisen mukaan lähtenyt kasvuun. Uusia avauksia puolestaan on maahantuojan saaminen Japaniin. Ulkoiluhuuma näky Valkeisen mukaan erityisen hyvin parin tietyn tuotteen myynnissä.

– Kaikki Jääkäri-ryhmän tuotteet menevät hyvin, jonka lisäksi ehkä hieman yllättäen saunateltoille on riittänyt paljon kysyntää.

Savotta ilmoitti viime vuonna panostavansa 1,2 miljoonaa euroa tuotannon kehittämiseen. Esimerkiksi Karstulaan on tullut yli 400 neliömetriä lisää tehdastiloja, jonka lisäksi koneistoja ja teknologiaa on uusittu. Valkeisen mukaan työn alla on pari isompaakin projektia, mutta niistä on vielä tässä vaiheessa liian aikaista kertoa julkisuuteen.

– Nyt näyttää ihan hyvälle. Tilauskantaa on syksyyn saakka ja fiilikset ovat optimistiset.

Lue myös:

Uudesta taistelijanrepusta haluttiin suoraviivainen ja luotettava

Tetsarit ja rinkat täysin uusiksi mietittyinä

Testissä: Savotta Keikka 50L -laukku