• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Jäsenjärjestöt tiukemmin mukaan MPK:n toimintaan – Juha Parkkonen aloitti yhdistyksen puheenjohtajana

Monipuolisesti kokemusta reserviläiskentältä kerännyt Juha Parkkonen on ollut mukana reserviläistoiminnassa yli 30 vuoden ajan.

Reserviläisliitto

MPK:n uusi puheenjohtaja Juha Parkkonen on sotilasarvoltaan kapteeni reservissä. Hän kotiutui 1980-luvulla alikersanttina, mutta kävi 2000-luvun alussa RUK:lla kurssin, jolla koulutettiin reservin aliupseereja reserviupseereiksi.

Maanpuolustuskoulutus MPK:n puheenjohtajana tammikuussa aloittanut Juha Parkkonen tuntee reserviläisiä kouluttavan yhdistyksen hyvin. Parkkonen muistelee osallistuneensa ensimmäiselle Varsinais-Suomessa järjestetylle valmiuskurssille vuonna 1993, hieman ennen kuin MPK saman vuoden lopulla perustettiin.

Parkkonen kotiutui varusmiespalveluksesta 1980-luvun lopulla ja on siitä lähtien ollut mukana reserviläistoiminnassa. Pääesikunnassa hän työskenteli siviilityöntekijänä 2000-luvulla kehittäen reservin koulutusjärjestelmää. Myös MPK:n ensimmäisiä nettisivuja hän oli kehittämässä 1990-luvun puolivälissä. Ammatiltaan hän on nykyään Turun Kaupunkiliikenne oy:n toimitusjohtaja.

Sotilasarvoltaan Parkkonen on nykyään reservin kapteeni, vaikka kotiutui alikersanttina.

– Olin 2000-luvun alussa ensimmäisellä Reserviupseerikoulussa järjestetyllä kurssilla, jolla koulutettiin reservin aliupseereja upseereiksi. Senkin vuoksi minun on helppo samaistua sekä Suomen Reserviupseeriliiton että Reserviläisliiton, jossa aliupseerit ovat suuri ryhmä, asioihin, Parkkonen sanoo.

Parkkonen toimi vielä vuoden 2023 loppuun Reserviläisliiton varapuheenjohtajana, mutta kertoo jäävänsä pois tehtävästä MPK-pestin myötä

– Olen päättänyt jäädä eri maanpuolustusjärjestöjen luottamustehtävistä pois, jotta voin hoitaa tätä MPK-tehtävää hyvin. En voi edustaa mitään tiettyä organisaatiota MPK:n lisäksi, Parkkonen perustelee.

Parkkonen kertoo pyrkivänsä MPK:ssa siihen, että koko hallitus eli useat ihmiset yhdessä johtavat yhdistystä, ei pelkästään hän puheenjohtajana yksin.

– Toivon pystyväni tuomaan jäsenjärjestöt vielä tiukemmin mukaan MPK:n toimintaan kaikilla tasoilla, niin hallitustyöskentelyyn kuin jokaisen piirin toimintaan.

MPK:n puheenjohtajana toimi ennen Parkkosta Mika Hannula. Parkkonen kehuu Hannulan saaneen paljon aikaa ja monen hankkeen olevan menossa eteenpäin.

– Siitä olemme Hannulan kanssa puhuneet, mitä on tapahtumassa. Iso asia on vapaaehtoisen maanpuolustuksen tulevaisuus, jota puolustusministeriön asettama työryhmä pohtii. Selvitykseltä toivon tietysti hyvää lopputulosta, jota lähdetään viemään eteenpäin. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan vielä kannata naulata isoja periaatteita tälle hallituskaudelle, Parkkonen sanoo.

Työryhmän toimintakausi on 1.1.–30.9.2024. Selvityksessä käsitellään MPK:n roolia paikallisjoukkojen kouluttajana, paikallisjoukkojen koulutus- ja muodostamismallia, kokonaisturvallisuuden koulutusvastuukysymyksiä sekä Naton vaikutusta vapaaehtoiseen maanpuolustukseen.

Työ toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä selvitetään virkamiesvalmisteluna vapaaehtoisen maanpuolustuksen muutos- ja uudistustarpeet Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen näkökulmista. Toisessa vaiheessa työhön kutsutaan mukaan keskeiset vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestöt. Tarvittaviin toiminnallisiin ja lainsäädännöllisiin uudistuksiin valmistaudutaan vuodesta 2025 alkaen.

Parkkonen toteaa MPK:n olevan tällä hetkellä hyvässä tilanteessa.

– MPK:lla on hyvä organisaatio, se on kiinnostava työnantaja ja henkilöstö on asiantuntevaa. Työmäärä on lisääntynyt koulutettavien määrän ja koulutusmäärän lisäännyttyä, mutta siihen on pystytty vastaamaan. Kesällä vähän pelkäsin, alkavatko aktiivit väsyä koulutuspaineen alla, mutta sen suhteen ollaan paremmalla suunnalla.

Reserviläisliikunnan- ja urheilun puolella ammunta on ollut Parkkoselle läheisin laji.

– Ampumataito on sotilaan perustaito. SRA-kortin olen suorittanut hiljattain. Myös sotilasmarssit ovat olleet sellaisia, joihin olen hurahtanut viime vuosina. Olen osallistunut muun muassa kaikille Reserviläisurheiluliiton neljän päivän etämarsseille ja käynyt Nijmegenissäkin kolme kertaa. Marsseilla on aikaa itselle ja aikaa pohtia asioita, jolloin syntyy ideoita.

Nijmegenillä tarkoitetaan Hollannissa kesäisin järjestettävää nelipäiväistä marssitapahtumaa, johon osallistuu perinteisesti kymmeniätuhansia ihmisiä, osa ammattisotilaita tai reserviläisiä ja osa siviilejä.

Parkkosella on itsellään pitkä ja monipuolinen kokemus reserviläiskentältä, mutta kotoa löytyy myös lisää kokonaisturvallisuusosaamista. Vaimo Mervi Parkkonen on Länsi-Suomen Pelastusalan liiton puheenjohtaja.

– Hänen kauttaan olen oppinut ymmärtämään laajemmin yhteiskunnan varautumista ja vapaaehtoisten johtamista.

MPK:n hallitus

MPK:n hallituksen muodostavat aikavälillä 1.1.2024–31.12.2025 seuraavat henkilöt:

puheenjohtaja Juha Parkkonen
varapuheenjohtaja Mika Pakkanen, Suomen Reserviupseeriliitto ry

Jäsenjärjestöjen nimeämät jäsenet

Jorma Ala-Sankila, Suomen Rauhanturvaajaliitto ry
(varajäsen: Petri Käyhkö, Sininen Reservi ry)

Antti Hannula, Suomen Ampumaurheiluliitto ry
(varajäsen: Mikko Kauppala, Kadettikunta ry)

Timo Mononen, Reserviläisliitto ry
(varajäsen: Marko Patrakka, Maanpuolustuskiltojen liitto ry)

Valtioneuvoston määräämät jäsenet

varapuheenjohtaja Tuija Nummela, Maanpuolustusnaisten Liitto ry
(varajäsen: puheenjohtaja Anne-May Asplund, Sotilaskotiliitto ry)

neuvotteleva virkamies Mika Varvikko, puolustusministeriö
(varajäsen: ylitarkastaja Janne Torvinen, puolustusministeriö)

hallintojohtaja Jussi-Pekka Moisio, opetus- ja kulttuuriministeriö
(varajäsen: neuvotteleva virkamies Timo Ertola, opetus- ja kulttuuriministeriö)

pelastusylitarkastaja Mirva Kahlos, sisäministeriö
(varajäsen: rajaturvallisuusasiantuntija Topi Räsänen, sisäministeriö)